Vesna Pusić primila austrijskog veleposlanika Jana Kickerta

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić primila je u nastupni posjet veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Jana Kickerta.

Razgovaralo se o ulozi Nacionalnog odbora, gdje je austrijski veleposlanik iznio stav o nužnosti pojačavanja pritiska Hrvatske na članice Europske unije u cilju uklanjanja blokade pristupnih pregovora. Zajednički je ocijenjeno da je nastavak procesa jednako važan za Hrvatsku i za druge zemlje regije, posebice Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Gledajući na kakve prepreke Hrvatska nailazi, te zemlje s pravom si postavljaju pitanje kakve su njihove šanse i ima li uopće smisla krenuti u čitav proces te nije li zaustavljanjem Hrvatske na neki način zaustavljena ideja europskog proširenja.

Vesna Pusić predstavila je ukratko glavne zadaće i ulogu Nacionalnog odbora kao parlamentarnog tijela koje je zaduženo za nadgledanje i praćenje tijeka pregovora i to po svim pregovaračkim poglavljima. Predstavila je strukturu Nacionalnog odbora na čijem je čelu predstavnik opozicije te način donošenja odluka temeljem konsenzusa. Istaknula je da je Nacionalni odbor upravo formiran kao posljedica konsenzusa svih parlamentarnih stranaka po pitanju hrvatskoga puta prema europskim integracijama i budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji. Nacionalni odbor ima stalnu komunikaciju s hrvatskim pregovaračkim timom, ali i s Europskom komisijom te zemljom predsjedateljicom EU. Također, Odbor organizira okrugle stolove o temama važnim za proces pristupanja Hrvatske Uniji, na kojima uz one koji su direktno uključeni u pregovore s hrvatske i europske strane, sudjeluje i stručna javnost. Zaključila je da Nacionalni odbor svojim aktivnostima ostvaruje parlamentarnu kontrolu procesa pregovora te da ima aktivnu ulogu u čitavom procesu.

Author: Služba za odnose s javnošću