Članovi Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo primili predstavnice Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić te članice Odbora Dragica Zgrebec i Gordana Sobol održali su u petak sastanak s predstavnicama Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) Hrvatske kako bi razgovarali o položaju radnika u predškolskome odgoju s posebnim osvrtom na teške uvjete rada odgajateljica u vrtiću i prosvjed koji je ovaj sindikat organizirao početkom svibnja u Zagrebu. 

Uz predsjednicu SOMK-a Hrvatske Božicu Žilić na sastanku su nazočile i sindikalna povjerenica SOMK-a Renata Pezić, tajnica SOMK-a i koordinatorica SSSH Đurđica Kahlina i sindikalna povjerenica SOMK-a Katica Ercegovac. 

- Problemi u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju u gradu Zagrebu, ali i drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj puno su veći nego se to nastoji prikazati u javnosti, rekla je na početku sastanka Božica Žilić. Osvrnuvši se na nedavni prosvjed, upozorila je na pritisak i prijetnje koje doživljavaju neke djelatnice zagrebačkih vrtića koje su na prosvjedu sudjelovale izvan radnoga vremena. Dodala je kako se zbog gušenja prava na sindikalno organiziranje i prava na dostojanstven rad SOMK obratio i međunarodnim sindikalnim udruženjima. 

Govoreći o razlozima prosvjeda, među ostalim, istaknula je probleme prenatrpanosti grupa i nedovoljnih smještajnih kapaciteta u zagrebačkim vrtićima što otežava rad odgojiteljicama i odgojiteljima i krši dječja prava. - Grad Zagreb ima oko 10 tisuća djece više od dopuštenoga standarda jer godinama nije planirao i razvijao kapacitete sukladno sa stvarnim potrebama, rekla je Žilić. Pojasnila je da se SOMK Hrvatske već dugo bori s nepoštivanjem zakona i propisa koji reguliraju rano i predškolsko obrazovanje, a prije svega ne poštuje se Državni pedagoški standard (DPS) koji je donio Hrvatski sabor 2008. godine i trebao je biti u punoj primjeni 2014. godine. Ukazala je također na nerazumijevanje mjerodavnih gradskih ureda i čelnih ljudi Grada Zagreba za njihove probleme, ali i neuspjele pokušaje komunikacije s resornim ministarstvom. 

Predsjednik Odbora Mirando Mrsić kazao je da je danas nedopustivo dovoditi u pitanje ustavno pravo svih radnika da se sindikalno organiziraju i bore za bolje uvjete rada. – Svaki odgovorni poslodavac probleme treba rješavati socijalnim dijalogom, istaknuo je Mrsić. Gordana Sobol izrazila je podršku zahtjevima sindikata te svemu što čini kako bi se skrenula pozornost javnosti na ovaj problem. – I mi zastupnici možemo poslati poruku javnosti, rekla je Dragica Zgrebec te napomenula kako lokalna i regionalna samouprava mora predškolski odgoj i obrazovanje odrediti kao svoj prioritet te sve što se odnosi na ovaj segment društva provoditi u skladu sa zakonom.
 

Author: Služba za medije