Milorad Pupovac primio veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Jana Kickerta

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u posjet veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Jana Kickerta.

Središnja teme razgovora bile su povratak i reintegracija izbjeglica te zaključivanje rada ureda OESS-a u Hrvatskoj. Milorad Pupovac izrazio je nezadovoljstvo velikim smanjivanjem sredstava namijenjenih projektima za povratak izbjeglica prilikom prošlog rebalansa proračuna. Rekao je kako njegova stranka razumije probleme uzrokovane recesijom, no kako također smatra da je smanjenje sredstava za ove projekte moglo biti manje.

Sugovornici su se osvrnuli i na provedbu Sarajevske deklaracije te na strategiju zaključivanja problema povratka izbjeglica. Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac predstavio je ideju o osnivanju posebnog fonda putem kojeg bi se rješavala materijalna pitanja izbjeglica. Zatražio je pomoć država Europske unije, a posebno Austrije koja ima izniman utjecaj u regiji. Ako bi se osnovala ovakva vrsta fonda, sa sposobnim i stručnim vodstvom, prisutnost OESS-a u Hrvatskoj mogla bi biti privedena kraju, zaključio je Milorad Pupovac.

Sugovornici su se zaključno osvrnuli na novonastalu političku situaciju u Hrvatskoj.

Author: Služba za odnose s javnošću