Boris Šprem primio načelnika stožera JFC Brunssum Jeana Pierrea Bovyja

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u radni posjet general-pukovnika Jeana Pierrea Bovyja, načelnika stožera JFC Brunssum (NATO-ovo operativno zapovjedništvo nadležno za operaciju ISAF).

Jean Pierre Bovy izvijestio je predsjednika Odbora za obranu Borisa Šprema o trenutačnoj fazi operacije ISAF, kao i o cjelokupnoj situaciji u Afganistanu. General-pukovnik Bovy uvodno je istaknuo da je prisutnost hrvatskih trupa u Afganistanu od neprocjenjive važnosti za misiju. Hrvatski vojnici posebno se izdvajaju svojom stručnošću te bi mogli preuzeti i ulogu koordinatora za druge zemlje koje bi se željele priključiti ISAF-u, dodao je. Kao posebnu kvalitetu general-pukovnik Bovy izdvojio je intenzivnu integriranost hrvatskih snaga kako u vojni tako i u civilni aspekt operacije.

Sugovornici su se složili da je postignut napredak u Afganistanu od početka operacije ISAF, no da također postoji još niz poteškoća u postizanju sigurnosti i jačanju tijela vlasti na svim razinama. Posebno vidljiv napredak postignut je u području zdravstvene zaštite i dostupnosti obrazovanja djeci i ženama. O nastavku i strateškim ciljevima misije ISAF odlučivat će se krajem rujna i listopada ove godine, te je tom prigodom general-pukovnik Jean Pierre Bovy izrazio želju za pokretanjem široke političke rasprave o nastavku i krajnjim ciljevima misije.

Predsjednik Odbora za obranu Boris Šprem zahvalio je general-pukovniku Jeanu Pierreu Bovyju na velikom osobnom doprinosu za pristupanje Hrvatske NATO savezu. Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću