Hrvatsko-crnogorska skupina prijateljstva podupire obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša

Zagreb - Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i voditelj Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Peđa Grbin primio je u posjet veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Igora Građevića.
Sastanku su prisustvovali istaknuti likovni umjetnik Dimitrije Popović, predstavnik Saveza Crnogoraca Hrvatske Radomir Pavičević te članovi Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ilija Filipović, Jasen Mesić, Marin Jurjević, Tatjana Šimac Bonačić, Marijan Škvarić i Dunja Špoljar.

Sastanak je održan u povodu 200. godišnjice rođenja crnogorskog vladike, državnog poglavara i književnika Petra II. Petrovića Njegoša (1.11.1813. - 10.5.1851.), koju crnogorsko veleposlanstvo u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca u Hrvatskoj planira obilježiti 4. travnja kulturnom manifestacijom u zagrebačkom muzeju Mimara. Građević i Pavičević pozvali su Hrvatski sabor i članove skupine prijateljstva da podupru ovu manifestaciju "u duhu jačanja kulturnih mostova između dvije zemlje". Uz prigodnu izložbu slika i prezentaciju knjiga, kao glavni događaj ove kulturne manifestacije najavljeno je otkrivanje spomenika Njegošu autora Dimitrija Popovića.

Istaknuvši važnost najavljenog kulturnog događaja s obzirom na Njegoševo nasljedstvo budućim naraštajima, članovi međuparlamentarne skupine prijateljstva na čelu s Peđom Grbinom zahvalili su na pozivu i suradnji crnogorskog veleposlanstva s Hrvatskim saborom. 

Izražena je obostrana želja da se nakon sastavljanja skupine prijateljstva u Skupštini Crne Gore suradnja dvaju parlamenata intenzivira i produbi.
 

Author: Hrvatsko-crnogorska međuparlamentarna skupina prijateljstva