Neven Mimica primio Miguela Angela Navarra Portera

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je glavnog tajnika za EU Ministarstva vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske Miguela Angela Navarra Portera. Sastanku je prisustvovala i članica Odbora Marija Pejčinović Burić.

Središnja tema sastanka bio je napredak pretpristupnih pregovora i razmjena stajališta o parlamentarnoj dimenziji tog procesa. Neven Mimica upoznao je goste s djelokrugom i načinom rada dvaju parlamentarnih odbora koji se bave pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji. Obostrano je istaknut pozitivan efekt konsenzusa parlamentarnih stranaka o ovom vanjskopolitičkom prioritetu Hrvatske. Miguel Angelo Navarro Porter rekao je kako je plan Hrvatske za dovršavanje pregovora u 2009. godini dobar i ambiciozan, te je ponudio pomoć Španjolske kroz nekoliko projekata. Važno je da Hrvatska bude kompatibilna s EU standardima na kraju toga procesa, zaključio je. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica predstavio je ovogodišnji plan rada Sabora na usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, naglasivši kako Sabor ima kapaciteta za njegovo kvalitetno izvršavanje. Najavio je i veći angažman zastupnika na poboljšavanju implementacije donesenih zakona, te na intenziviranju komunikacijske strategije s građanima o pristupanju Hrvatske EU. 

Sastanak je zaključen razgovorom o perspektivama inicijative Mediteranske unije, u okviru kojeg je dogovorena daljnja suradnja dvaju zemalja. Sugovornici su se također usuglasili o potrebi nastavka dosadašnje dobre parlamentarne suradnje.

Author: Služba za odnose s javnošću