Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zubović sastao se s veleposlanikom Irana Fadaifardom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohammada H. Fadaifarda.

Predsjednik Zubović rekao je da se vanjska politika Hrvatske bazira na pristupanju Hrvatske EU i NATO savezu, ali je pritom apostrofirao da osim ovih vanjskopolitičkih prioriteta, Hrvatska želi razvijati dobre odnose sa svim drugim državama svijeta. Obostrano je konstatirano da su odnosi Hrvatske i Irana dobri, bez otvorenih pitanja, ali se oni mogu još unaprijediti, a suradnja intenzivirati, što je zajednička želja obje države. Iranski veleposlanik primijetio je da su zemlje dosta aktivne na planu kulturne suradnje. Također, međuparlamentarni odnosi su već tradicionalno dobri, u parlamentima djeluju grupe prijateljstva koje još jače povezuju dvije zemlje i dva naroda, pa je iranski veleposlanik izrazio želju da i ovaj saziv Hrvatskoga sabora što prije oformi parlamentarnu grupu prijateljstva Hrvatska-Iran.

Iranski veleposlanik podcrtao je da Iran razumije da su EU i NATO prioriteti hrvatske vanjske politike. Naglasio je da Hrvatska ima značajnu ulogu u međunarodnim odnosima i izrazio nadu da će kao nestalna članica Vijeća sigurnosti i članica Vijeća guvernera IAEA pokazati razumijevanje i za stavove Islamske Republike Iran.

Mario Zubović rekao je da Hrvatska, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, slijedi i djeluje u skladu s vanjskom politikom EU u međunarodnim odnosima, a njeno buduće članstvo u ovim euroatlantskim integracijama svakako nije u kontradikciji s njegovanjem dobrih odnosa s drugim državama i regijama svijeta. Što se tiče međuparlamentarne suradnje, Zubović je izrazio uvjerenje da će se ona odvijati jednako dobro kao i do sada.

Author: Služba za odnose s javnošću