Tonino Picula primio iranskog veleposlanika Fadaifarda

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primio je u radni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran Mohammada H. Fadaifarda. 

Veleposlanik Fadaifard informirao je potpredsjednika Odbora Piculu o stanju na Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na Irak i Afganistan. Kazao je kako je suradnja s Irakom i Afganistanom zadovoljavajuća, ali je ukazao i na trenutačne probleme poput izbjeglica iz Afganistana. 

Razgovaralo se i o općoj strategiji razvoja nuklearne energije, pri čemu su obje strane bile suglasne kako sve zemlje imaju pravo razvijati nuklearnu energiju sa svrhom nadomjestka općeg nedostatka energenata poput nafte i plina, te sa ciljem razvoja znanosti i tehnologije u budućnosti. Picula je istaknuo kako se klub zemalja koje posjeduju nuklearno oružje za masovno uništenje ne bi ni u kojem slučaju trebao povećavati. 

U nastavku je Tonino Picula upoznao veleposlanika s dinamikom pretpristupnih pregovora Hrvatske s EU, naglasivši pritom važnost konsenzusa svih parlamentarnih stranaka oko punopravnog članstva u EU, te skorom članstvu u NATO-u. Istaknuo je nužnost implementiranja reformi s posebnim osvrtom na područja pravosuđa i reforme državne uprave. Bilo je riječi i o stanju u regiji, s osvrtom na susjedne zemlje poput BIH, Srbije i Crne Gore, pri čemu je Tonino Picula istaknuo važnost napretka i jačanja prosperiteta susjednih zemalja, što doprinosi pozitivnom okruženju za Hrvatsku.

Author: Služba za odnose s javnošću