Premijer izvijestio zastupnike o suradnji s Međunarodnim sudom u Haagu

Zagreb - Nakon otvaranja 14. sjednice Hrvatskoga sabora predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader obratio se zastupnicima informacijom o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu povodom nedavnog proširenja optužnica hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Istaknuvši kako Vlada s nevjericom i ogorčenjem odbacuje kvalifikacije Haaškog tužiteljstva u proširenju optužnice o akcijama Bljesak i Oluja, premijer je izjavio kako to nema utjecaja na politiku pune suradnje s Haaškim sudom koja je prihvaćena u hrvatskoj javnosti, ali i na međunarodnoj sceni. Puna suradnja, dodao je Sanader, predstavlja zakonsku obvezu koja proizlazi iz Ustavnog zakona, ali i članstva Republike Hrvatske u UN-u kao osnivaču Suda. 

Premijer je podsjetio kako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije u kojoj su sudjelovale Srbija i Crna Gora, bivša JNA i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj, te kako svaka suverena zemlja ima pravo i dužnost osloboditi svoj teritorij i protjerati okupatore. Republika Hrvatska je u veličanstvenom pothvatu svog naroda uspjela pobijediti u nametnutom ratu i zbog toga smo ponosni, istaknuo je u svom izlaganju premijer.

Na temelju povijesnih činjenica i istine koju ćemo kroz punu suradnju potvrditi i na Sudu, Vlada Republike Hrvatske je posredstvom Ministarstva pravosuđa već uputila prigovore Haaškom tužiteljstvu u kojima traži odbacivanje tako koncipirane optužnice jer ocijeniti Oluju zločinačkim pothvatom znači biti u opreci sa svim relevantnim aktima UN-a, zaključio je Sanader.