Saborsko izaslanstvo odalo počast žrtvama holokausta

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora kojeg su činili potpredsjednik Sabora Luka Bebić, te zastupnici Krešimir Ćosić i Alenka Košiša Čičin-Šain sudjelovalo je u središnjoj svečanosti Dana sjećanja na žrtve holokausta na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj. 

Počast stradalima od fašizma odana je kratkom šutnjom i molitvom za mrtve, čitanjem dijela imena stradalih Židova iz malih zajednica u Hrvatskoj, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika "Mojsije" na Mirogoju. 

Okupljenima se prigodnim govorom obratio predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus podsjetivši kako se na današnji dan prisjećamo tragedije šest milijuna židovskih žrtava, koja je duboko u svijesti svakog pojedinca i u temeljima Izraela.

Položeni su vijenci Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Židovske općine Zagreb, Predsjednika Republike, Hrvatskoga sabora, Vlade, Savjeta za nacionalne manjine, Američkog veleposlanstva u Hrvatskoj i Grada Zagreba.

Među visokim uzvanicima svečanosti su prisustvovali i predsjednik Republike Stipe Mesić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, dužnosnici grada Zagreba, mnogobrojni predstavnici vjerskih zajednica, političkog i kulturnog života, kao i diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Author: HS/Hina