Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan sastao se s potpredsjednicom Vlade i ministricom obrane Makedonije Radmilom Šekerinskom-Jankovskom

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i potpredsjednik Odbora Anđelko Stričak primili su u srijedu izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Makedonije koje je predvodila Radmila Šekerinska-Jankovska, potpredsjednica Vlade i ministrica obrane.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom MORH-a te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov.

Tijekom sastanka razgovaralo se o putu Makedonije prema euroatlantskim integracijama, suradnji u području obrane, razmjeni iskustava u izradi strateških dokumenata vezanih uz nacionalnu sigurnost i obranu, reformi i modernizaciji vojske te kontinuiranoj potpori koju Hrvatska pruža Makedoniji u približavanju Europskoj uniji i NATO-u.

Predsjednik Odbora za obranu Dragovan u uvodnom je dijelu istaknuo posvećenost Hrvatske da svojim iskustvima i naučenim lekcijama iz eurointergacijskog procesa pomogne Makedoniji, ali i svim državama u regiji. – Naša je zadaća da koliko god možemo aktivno i prijateljski pomognemo vaš put u EU i NATO – rekao je Dragovan. U daljnjim razgovorima osvrnuo se na važnost suradnje saborskog odbora kojem je na čelu s Ministarstvom obrane, te istaknuo niz područja u kojima se postiže suglasje naglasivši kako je to posebno važno u donošenju strateških obrambenih dokumenata, materijalno-financijskim pitanjima te posebice kod transparentnosti sustava javne nabave u području obrane.

Ministar Krstičević potvrdio je konstruktivnu i kontinuiranu suradnju MORH-a sa saborskim odborom za obranu te rekao kako je to u državnom interesu. – Obrana i nacionalna sigurnost traže konsenzus i to nije samo političko pitanje, zaključio je Krstičević.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Makedonije Šekerinska-Jankovska izrazila je zadovoljstvo konkretnim razgovorima o svim stvarima o kojima su s hrvatskom stranom došli razgovarati te naglasila kako suradnja i partnerstvo među državama može ojačati regiju. Iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom potporom koju Hrvatska pruža Makedoniji te rekla kako je cilj ovog posjeta, među ostalim, razgovor o suradnji u izradi makedonskih strateških dokumenata iz područja obrane.

Zaključeno je kako je za donošenje takvog dokumenta ključno dobivanje širokog nacionalnog konsenzusa i otvorenost procesa prema svim političkim opcijama te njihovo uključivanje u samu izradu. – Transparentnost u sustavu obrane, suradnja svih političkih opcija u tom području te stavljanje pitanja obrane zvan političke arene i političkih svađa znak su zrelosti, kazala je Šekerinska-Jankovska.

Sugovornici su u nastavku razmijenili iskustva i mišljenja o drugim temama iz područja obrane i sigurnosti te najavili daljnju suradnju na svim političkim razinama.

Author: Služba za medije