Luka Bebić, Gordan Jandroković i Neven Mimica primili predsjednika Odbora za vanjske poslove parlamenta Slovačke Republike

Zagreb - Pavol Paška, predsjednik Odbora za vanjske poslove parlamenta Slovačke Republike, s izaslanstvom, posjetio je Hrvatski sabor. U susretu s potpredsjednikom Sabora Lukom Bebićem obostrano je izraženo zadovoljstvo dobrom političkom i parlamentarnom suradnjom Hrvatske i Slovačke. Paška je čestitao na pothvatu izgradnje autoceste Zagreb – Split i iznio kako svi politički čimbenici u Slovačkoj podupiru učlanjivanje Hrvatske u EU i izrazio žaljenje što je došlo do odgode početka pregovora. Bebić je ukazao na to kako je Hrvatska spremna za pregovore i da provodi reforme. Paška je iznio da su problemi prilikom pregovora Slovačke i EU rješavani kompromisima, a da je potpora građana iznosila 70 – 80 posto. Luka Bebić je predložio susrete izaslanstava kako bi se došlo do iskustava koja je Slovačka, kao zemlja srodna Hrvatskoj, stekla u postupku učlanjivanja u NATO i EU.

U razgovoru sa slovačkim izaslanstvom Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku istaknuo je kako su odnosi Hrvatske i Slovačke odlični i obilježeni brojnim susretima i zaključenim sporazumima. Slovački parlamentarci su iznijeli da je u postupku učlanjivanja Slovačke u EU važnu ulogu odigrao zajednički Odbor Europskog parlamenta i Slovačke. Jandroković je istaknuo kako će Hrvatska ispuniti sve kriterije za članstvo u EU jer su glede toga suglasne sve hrvatske političke snage.

S Pavolom Paškom i slovačkim izaslanstvom razgovarao je i mr. Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije. On je slovačke goste upoznao s organizacijom postupka radi učlanjivanja Hrvatske u EU, te je naglasio nadzornu ulogu koju u tom procesu ima Hrvatski sabor.