Bojan Glavašević sudjelovao na sastanku COSAC-a

Tallinn - Potpredsjednik Odbora za europske poslove Bojan Glavašević sudjelovao je na sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji je od 26. do 28. studenoga 2017. održan u estonskom glavnom gradu Tallinnu. Sastankom je predsjedao predsjednik Odbora za poslove Europske unije estonskog parlamenta Riigikogua Toomas Vitsut.

Sastanak COSAC-a posljednja je i najveća konferencija održana u sklopu parlamentarne dimenzije estonskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Teme rasprava bile su budućnost EU-a, približavanje Europske unije građanima, jedinstveno digitalno tržište i razvoj e-usluga, sigurnosna unija te migracije. Sudionicima sastanka obratili su se između ostalih estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, predsjednik Riigikogua Eiki Nestor, glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier te povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King.

Sudionici sastanka pozdravili su rast javne podrške Europskoj uniji, no naglasili su kako je potrebno učiniti daljnje korake ne bi li se Unija što uspješnije konsolidirala nakon predstojećeg istupanja Ujedinjene Kraljevine iz članstva. Razgovaralo se i o novom Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje nakon 2020. godine, s obzirom na Brexit i činjenicu da udio doprinosa UK-a proračunu EU-a iznosi 17 posto. Sugovornici su se složili da uspjeh Europske unije u cjelini ovisi o uspjehu vlada država članica u primjeni europskih politika te su pozvali na tješnju suradnju s građanima.

Sastanak COSAC-a zaključen je najavom bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije tijekom prvog polugodišta 2018. godine. Među prioritetima predsjedanja biti će sigurnosne politike i migracije, politika proširenja i odnos prema državama takozvanog zapadnog Balkana te budućnost Europe s naglaskom na politike usmjerene prema mladima. Najavljeno je i održavanje sastanka predsjednika odbora uključenih u COSAC 21. i 22. siječnja 2018. u Sofiji.

Author: Odbor za europske poslove