Vesna Pusić i Furio Radin primili Izaslanstvo Državnog zbora Republike Slovenije

Zagreb - Izaslanstvo Državnog zbora Republike Slovenije, predstavnike Komisije za odnose sa Slovencima u inozemstvu i u svijetu, predvođene predsjednikom Komisije, Janezom Krambergerom, primio je u Hrvatskom saboru dr. sc. Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sa članovima Odbora, te dr. sc. Vesna Pusić, potpredsjednica Hrvatskoga sabora.

Janez Kramberger predstavio je Komisiju čija je zadaća briga o slovenskoj nacionalnoj manjini u susjednim zemljama i problemima iseljeništva. Procjenjuje se da 500 tisuća Slovenaca živi izvan matične države Slovenije. Kramberger je konstatirao da su odnosi Slovenije i Hrvatske općenito prilično dobri, a cilj slovenske vanjske politike je što skoriji ulazak Hrvatske u EU. Slovenija je uvjerena da će dvije države još bolje rješavati preostala otvorena pitanja u zajedničkom europskom prostoru. Rekao je da je osnovni problem slovenske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj njeno brisanje iz preambule Ustava RH 1997. godine, iako je Ustavnim zakonom dijelom ovaj problem riješen.  

Furio Radin predstavio je saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u kojem djeluju tri pododbora, za manjine, ljudska prava i za Hrvate izvan domovine. Ivana Sučec-Trakoštanec, predsjednica Pododbora za manjine naglasila je da ostaje otvoreno pitanje Hrvata u Sloveniji, koji nemaju status nacionalne manjine, te da Hrvatska očekuje napredak odnosa u smjeru rješavanja ovog pitanja. 
Šemso Tanković, član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i zastupnik među inima i slovenske nacionalne manjine rekao je da je hrvatska Vlada zauzela jasan stav da prilikom prve buduće izmjene Ustava RH Bošnjaci i Slovenci budu vraćeni u preambulu hrvatskog Ustava. Tanković smatra da Slovenci kao autohtona nacionalna manjina u Hrvatskoj trebaju imati svog predstavnika u Hrvatskom saboru, ali isto tako treba riješiti pitanje statusa Hrvata u Sloveniji.
U razgovorima je konstatirano da se prema posljednjem popisu stanovništva znatno smanjio broj pripadnika nacionalnih manjina u obje države, te bi bilo poželjno utvrditi uzroke takvog stanja.

Vesna Pusić istaknula je važnost prekogranične suradnje susjednih država, iniciranje zajedničkih projekata i mogućnosti korištenja europskih fondova za prekograničnu suradnju, osnivanje zajedničkih preko graničnih gospodarskih zona, te naposlijetku, dobre komunikacije koja pomaže u rješavanju svih otvorenih pitanja.  
Smatra da slovenska nacionalna manjina treba biti uvrštena u preambulu hrvatskog Ustava. Velika je vjerojatnost da će već ove turističke sezone početi emitiranje radijske emisije na slovenskom jeziku na Hrvatskom radiju, za što postoji velik interes i opravdani razlozi.      

Janez Kramberger izrazio je nadu da će se još više intenzivirati odnosi među parlamentima, posebice suradnja parlamentarnih odbora. Smatra da treba uložiti napore na jačanju svijesti na obje strane o potrebi dobrih susjedskih odnosa, posebice informiranjem javnosti i otvaranjem pozitivnih komunikacijskih kanala, koji će informirati i o dobrim stranama međusobnih odnosa, a ne samo o spornim pitanjima.