Furio Radin primio izaslanstvo Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin s članovima Odbora primio je u posjet izaslanstvo Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore. 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore Halil Duković zahvalio je Hrvatskoj na svoj dosadašnjoj pomoći Crnoj Gori na njezinu „europskom putu“. - Ovom prigodom čestitam Republici Hrvatskoj na skorom punopravnom članstvu u Europskoj uniji, dodao je Duković. U nastavku je Duković upoznao hrvatske kolege s aktivnostima i radom Odbora za ljudska prava i slobode. - Osim zakonodavnog dijela aktivnosti, Odbor organizira i javne tribine u gradovima Crne Gore kako bi približio građanima primjenu zakona te aktivno nadgleda rad institucija kao što su zatvorski sustavi i bolnice za mentalno zdravlje, istaknuo je Duković. 


Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora Furio Radin predstavio je gostima iz Crne Gore rad i djelokrug Odbora. Posebno se osvrnuo na aktivnu suradnju Odbora s pučkom pravobraniteljicom te pravobraniteljicama za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova. 


Goste iz Crne Gore posebno je zanimalo pitanje sudjelovanja vanjskih članova u radu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Radin je pojasnio sustav izbora vanjskih članova te njihovo djelovanju u Odboru. - Vanjski članovi Odbora dolaze iz redova istaknutih javnih, stručnih i znanstvenih djelatnika te vjerskih zajednica. Vanjske članove predlaže Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove na temelju javnog poziva, a imenuje ih Sabor. Članovi ravnopravno sudjeluju u radu Odbora, ali bez prava glasa, dodao je Radin. U nastavku se razgovaralo o statusu i položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori te o zastupljenosti nacionalnih manjina u državnoj upravi Hrvatske i Crne Gore. 


Tijekom posjeta Hrvatskom saboru izaslanstvo Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore održat će sastanke i s predsjednikom Odbora za europske integracije Danielom Mondekarom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Miloradom Pupovcem i predsjednicom Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli.
 

Author: Služba za medije