U Ekvadoru započelo 128. zasjedanje Interparlamentarne unije

Quito - U parlamentu Ekvadora danas je započelo petodnevno, 128. zasjedanje Interparlamentarne unije (IPU). U radu ovoga najvećeg svjetskog skupa parlamentaraca sudjeluje i voditelj saborskoga izaslanstva pri IPU-u Dražen Đurović. 

Pozdravljajući skup od 1300 zastupnika iz 126 zemalja, predsjednik ekvadorskog parlamenta Fernando Cordero naglasio je kako je za malu latinskoameričku zemlju kakav je Ekvador iznimno važno moći odaslati svoju ideju za prevladavanje krize svjetskih razmjera. Po njegovim riječima, to je ideja svrhovitog razvoja ("buen vivir"), a ne više neograničena rasta. 

U okviru 128. skupštine IPU-a održat će se plenarna zasjedanja, sastanci stalnih odbora i geopolitičkih skupina, regionalnih skupina te susret zastupnica iz svjetskih parlamenata. Tema glavne plenarne rasprave ove je godine "Od nepopustljivog rasta do svrhovitog razvoja "buen vivir": Novi pristupi, nova rješenja" u okviru koje će se razmatrati političko, gospodarsko i socijalno stanje u svijetu te razmatrati novi pristupi rješavanju kriza. Plenarno će se raspravljati i o temama: uloga parlamenata u zaštiti civilnih života, poštena trgovina i inovativni financijski mehanizmi za održivi razvoj te uloga medija (osobito društvenih mreža) u jačanju uključenosti građana i demokracije. 

Maroko, Sirija, Novi Zeland, Jordan i Meksiko pojedinačno su zatražili da se po hitnom postupku uvrste u dnevni red i sljedeće teme: razvoj međunarodnog kaznenog prava u smjeru bolje zaštite svjetske kulturne baštine, uloga parlamenata u građanskim pravima homoseksualnih osoba, uloga parlamenata u međunarodnim nastojanjima zaustavljanja nasilja i mirnog rješenja krize u Siriji, humanitarna odgovornost međunarodne zajednice za izbjeglice iz Sirije te društvena neprihvaćenost djece migranata u svijetu. Hoće li se i o kojima od predloženih tema raspravljati, odlučuje se glasovanjem na plenarnoj sjednici.
 

Author: Služba za medije