Održan VII. COSAP

Sarajevo – U Sarajevu je održana VII. konferencija parlamentarnih odbora za europske integracije država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Europe (COSAP). 

Na konferenciji su uz predstavnike odbora za europske poslove BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije kao gosti sudjelovali i predstavnici odgovarajućih odbora Turske i Kosova. Kao gosti govornici sudjelovali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica, zamjenik predsjedatelja Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Jelko Kacin te šef Odjela za odnose sa parlamentima, vladama i političkim strankama Delegacije Europske Unije u BiH Orlando Fusco. Sastanak je zaključen usvajanjem Zajedničke izjave.

Teme sastanka bile su Rezolucija Europskog parlamenta o proširenju, novi koncept pretpristupne pomoći IPA II i transformacijski potencijal procesa europskih integracija. Govoreći o posljednjoj temi, Neven Mimica naglasio je da skoro hrvatsko članstvo u EU-u daje pozitivni poticaj ukupnoj perspektivi zemalja u regiji i predstavlja motiv za unutarnje reformiranje država. Članstvo u EU donosi dugoročnu političku stabilnost zemlje i poštivanje demokratskih političkih procesa, održivu konkurentnost gospodarstva te unutarnji demokratski red pravnog sustava. Pristupanje EU-u ostvariv je cilj za što je potrebno provođenje temeljnih reforme te jačanje zakonskih i institucionalnih okvira, a Hrvatska daje svoju punu potporu državama Jugoistočne Europe, rekao je Mimica.

Sudionici konferencije čestitali su Hrvatskoj na skorom pristupanju Europskoj uniji, složivši se da će hrvatsko članstvo pozitivno utjecati na nastavak europskog puta svih država regije. Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji istupit će iz COSAP-a, no nastavit će podupirati rad ove konferencije.
 

Author: Odbor za europske integracije