Održana tematska sjednica o mjerama i potrebnim aktivnostima za zaštitu prava i interesa djece

Zagreb - U Hrvatskom saboru održana je zajednička tematska sjednica triju odbora: Odbora za obitelj, mladež i šport, Odbora za informiranje, informatizaciju i medije i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, pod nazivom „Mjere i potrebne aktivnosti za zaštitu prava i interesa djece“. 

Sjednici su prisustvovali, uz zastupnike Hrvatskoga sabora i drugi dužnosnici, javni djelatnici i stručnjaci koji se bave problematikom mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Sazivanje zajedničke tematske sjednice triju radnih tijela Hrvatskoga sabora, potaknuli su i zadnji tragični događaji stradavanja i samoubojstava djece.

Sjednicu je uvodnim slovom otvorila Milanka Opačić, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport, postavivši pitanje imamo li u Hrvatskoj izgrađen adekvatan sustav vrijednosti i kakva je uloga medija u prezentiranju tih vrijednosnih sadržaja, odnosno kakav je medijski tretman djece u našem društvu. Istaknula je kroničan nedostatak kliničkih psihologa, školskih psihologa, dječjih psihijatara i ostalih stručnjaka koji se u širem smislu bave mentalnim zdravljem djece. 

Rasprava se vodila o do sada postignutim ciljevima i ostvarenim mjerama iz područja zaštite prava i interesa djece te potrebnim aktivnostima sustava obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi u unapređenju prava i interesa djece, kao i o načinu izvještavanja medija o događajima vezanim za djecu. Svi sudionici istaknuli su važnost provođenja preventivnih programa u svim sredinama te neposredan rad s djecom, mladima i njihovim roditeljima, kroz savjetovališta za djecu i mladež, obiteljske centre, povećanje stručnih timova u domovima zdravlja i školama, a koji se bave problematikom mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Također je istaknuto da je upravo školska populacija djece osobito osjetljiva na poremećaje zdravlja u najširem smislu zbog specifičnog razdoblja razvoja i sazrijevanja, tj. adolescencije. U tom smislu potrebna je organizacija tzv. kriznih timova koji će na adekvatan i pravodoban način moći pomoći takvoj djeci u njihovoj najbližoj sredini, školi. 

Konstatirano je da, vezano za zaštitu djece, u Hrvatskoj postoje dobri zakonski propisi, međutim, problem je njihova provedba, a tu je i problem neadekvatnog medijskog tretmana djece gdje se često senzacionalistički izvještava o nekim nesretnim događajima u kojima su glavne žrtve upravo djeca, ne poštujući pritom pravo na zaštitu privatnosti žrtve i obitelji te ne poštujući osnovne postulate etičkog i profesionalnog izvještavanja.

Author: Služba za odnose s javnošću