Održana sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o potrebi integrativnoga pristupa na području politike o ovisnostima

Zagreb - Mogućnosti uspostavljanja integrativnih pristupa ovisnostima, važnost informiranja šire javnosti o problemima ovisnosti putem medija te  jačanje prevencijske politike u suzbijanju raznih oblika ovisničkih ponašanja bile su samo neke od tema o kojima se raspravljalo na današnjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. 

U uvodnome dijelu sudionicima sjednice su se obratili predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković te Alexis Goosdeel, direktor Europskoga centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMSDDA). 

Predsjednica Odbora Ines Strenja-Linić istaknula je da je stanje problematike droga u Hrvatskoj relativno stabilno, no moraju se također uzeti u obzir i novi trendovi koji prate globalizaciju i rastuću uporabu interneta koji pogoduje stvaranju novih oblika tržišta droga. – Sve veću prijetnju u državama članicama EU-a predstavlja i pojava „novih droga“, kazala je Strenja-Linić te dodala da se u okviru sustava ranoga upozoravanja EU-a u slučaju novih psihoaktivnih tvari prati preko 650 novih psihoaktivnih spojeva. 

Predstavljajući stanje problematike droga u Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju,  ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga VRH Željko Petković je naglasio kako se politika  droga u Hrvatskoj razvija više od trideset godina, a naša je zemlja i prije ulaska u Europsku uniju uspješno surađivala s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMSDDA). Govoreći o ponudi droga i tržištu, iznio je podatak da je Europa primarni proizvođač kanabisa i sintetskih droga, dok je Hrvatska uglavnom tranzitna zemlja („Balkanska ruta“ „Južna ruta“). –  Što se tiče uporabe droga,  jedna četvrtina odraslih Europljana probala je neku ilegalnu drogu, jedan posto ih svakodnevno konzumira marihuanu, dok je u Hrvatskoj, prema podacima iz 2012. g., šesnaest posto odraslih ljudi probalo ilegalnu drogu, najčešće kanabis, dodao je Petković. 

Direktor EMSDDA Alexis Goosdeel upozorio je da se na području borbe protiv zlouporabe droga EU i  zemlje članice suočavaju s brojnim izazovima,  a to su, među ostalim, povećano korištenje kanabisa za koje godišnje troši oko od 22 milijarde eura, pojava nove vrste ekstazija na tržištu koji sadrži puno veću koncentraciju supstanci, razvoj virtualnoga internetskoga tržišta gdje droga postaje dostupnija široj populaciji i moguće posljedice novih politika o drogama u  drugim dijelovima svijeta na Europu. - Zajedno se možemo suprotstaviti ovome trendu samo novom metodologijom praćenja stanja, dobrim analizama koje će se temeljiti na informacijama iz puno više izvora te upozoravanjem na negativne učinke korištenja droga na društvo, rekao je Goosdeel.

U raspravi koja je uslijedila svoja iskustva i stavove o ovoj problematici iznijeli su istaknuti stručnjaci s područja liječenja ovisnosti prof. dr. sc. Vlado Jukić i dr. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče te dr. Anto Orešković iz Psihijatarske bolnice sv. Ivan. – Što se tiče uporabe droga, zadnjih godina dolazi do pasivizacije javnosti te je potrebno puno glasnije govoriti o ovome problemu, smatra dr. Jukić. Osim ovisnosti o drogama, velik problem u Hrvatskoj predstavlja i ovisnost o alkoholu, no prema riječima dr. Oreškovića, problem financiranja klubova liječenih alkoholičara u Hrvatskoj zadnjih desetljeća veliki je nedostatak provođenja politike u području liječenja i suzbijanja ovisnosti o alkoholu. Dr. Bagarić je iznio podatak da je deset posto populacije  uključeno u tretmane liječenja raznih vrsta ovisnosti, od čega je 50 tisuća ovisno o kocki. – Područje politike o kockanju i igrama na sreću,  izuzev zakonskoga okvira, potpuno je neregulirano, a osim samih ovisnika, posljedice osjećaju i njihove obitelji kao i kod drugih vrsta ovisnika, rekao je. Pozvao je  nadležne državne institucije da učine određene korake kako bi se  smanjio  broj kockarnica i kladionica koje privlače sve više ljudi.  

Nazočnima su se obratili i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić,  zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić te voditelj Službe kriminaliteta droga MUP-a RH Dražen Rastović.
  
Svi sudionici sjednice su se složili da je potrebno na nacionalnoj razini uskladiti politike koje se tiču ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki i internetu, a što bi se moglo postići formiranjem posebnoga tijela koje bi koordiniralo aktivnosti svih relevantnih državnih institucija, povjerenstava, zdravstvenih ustanova i stručnjaka s ovoga područja.   
 

Author: Služba za medije