Predsjednik Sabora Vladimir Šeks prima predsjednika Državnog zbora Republike Slovenije Franca Cukjatija

dvorana Janka Draškovića

Predsjednici hrvatskog i slovenskog parlamenta Šeks i Cukjati  dat će izjave za medije u 12.45 sati u Zelenom salonu.

Nakon službenog posjeta tadašnjeg predsjednika Sabora Sloveniji 2001. godine, ovo će biti prvi službeno-radni sastanak predsjednika slovenskog i hrvatskog parlamenta. Susret, koji je inicirao predsjednik Cukjati, a predsjednik Šeks prihvatio, treba promatrati u duhu podržavanja dobre atmosfere i konstruktivnih odnosa u suradnji između dvije zemlje i posebno nastavka postignutog intenzivnog dijaloga na razini predsjednika država, predsjednika vlada te ministara.
 
Na sastanku će biti razmotreni ukupni bilateralni hrvatsko-slovenski odnosi, intenziviranje parlamentarne suradnje i u tom kontekstu će se posebno razgovarati o modalitetima snažnijeg utjecaja i aktivnijeg uključivanja Hrvatskog sabora i Državnog zbora u rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Predsjednik Državnog zbora će izvijestiti predsjednika Sabora o Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Regionalnog partnerstva (članice: Austrija, Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija), koja će se održati na Bledu, 10. i 11. lipnja 2005. Na konferenciju je pozvan predsjednik Hrvatskog sabora, u statusu zemlje gosta.