Anka Mrak-Taritaš održala sastanak s iranskim veleposlanikom Sadeghom

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva Anka Mrak-Taritaš primila je veleposlanika Islamske Republike Irana Mohammada Rezu Sadegha. Zastupnica Mrak-Taritaš pohvalila je dobre odnose dviju država te naglasila kako je jačanje gospodarske suradnje imperativ za osnaživanje prijateljskih spona Hrvatske i Irana. 

Iskazala je zadovoljstvo posjetom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Iranu u svibnju 2016. tijekom kojeg je potpisan Sporazum o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Irana. Dodala je kako i parlamentarna suradnja na razini skupina prijateljstva i odbora može utjecati na jačanje gospodarskih odnosa. – Cijenim otvorenost Irana za suradnju. Iran se nakon ukidanja sankcija otvara prema Europskoj uniji, a Republika Hrvatska može biti ulaz iranskim dobrima na europsko tržište, zaključila je Mrak-Taritaš.

Veleposlanik Sadegh rekao je kako je Iran zemlja bogata rudama, s velikim zalihama plina i nafte te je predložio konkretne korake u jačanju gospodarskih veza, posebno u sektoru energetike, poput izgradnje elektrana od strane renomiranih iranskih tvrtki koje su spremne ulagati u zemlje susjedstva u suradnji s hrvatskih tvrtkama. Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo učestalim razmjenama posjeta dviju država na visokim razinama te zastupnici uručio pozivno pismo Iransko-hrvatske skupine prijateljstva iranskog parlamenta za posjet Islamskoj Republici Iranu. Voditeljica skupine Mrak-Taritaš zahvalila je na pozivu te predložila skorašnji sastanak članova Skupine s veleposlanikom na kojem će se dogovoriti detalji posjeta.

Author: Odbor za međuparlamentarnu suradnju