Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić primio predsjednika Ukrajinskog svjetskog kongresa Eugenea Czolija

Zagreb - Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić primio je u ponedjeljak predsjednika Ukrajinskog svjetskog kongresa Eugenea Czolija s izaslanstvom. Ukrajinski svjetski kongres je međunarodno nevladino koordinativno tijelo ukrajinskih zajednica u dijaspori koje predstavlja njihove interese.

Središnje teme sastanka bile su daljnje jačanje bilateralne suradnje Hrvatske i Ukrajine, skorašnje obilježavanje 85. godišnjice Holodomora - masovnog usmrćivanja glađu ukrajinskog naroda kojega je provodio Staljinov komunistički režim, pomoć Hrvatske u liječenju i rehabilitaciji ukrajinskih branitelja u Republici Hrvatskoj te pomoć djeci ukrajinskih branitelja i izbjeglica.

Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić istaknuo je prijateljske odnose Hrvatske i Ukrajine koje je ocijenio vrlo dobrima na brojnim područjima, pa tako i u području liječenja i rehabilitacije ukrajinskih branitelja. – Svojim iskustvom u brizi za ostvarivanje prava branitelja i njihovu skrb Hrvatska želi pomoći i Ukrajini, rekao je Đakić. Osvrnuvši se na gospodarsku suradnju čije mogućnosti još nisu u potpunosti iskorištene, Đakić je istaknuo i mogućnost suradnje Ukrajine s hrvatskim tvrtkama iz sektora vojne industrije. Govoreći o političkim odnosima, Đakić je ponovio je podršku koju Hrvatska pruža Ukrajini u svezi s njezinom težnjom za ostvarenjem pune neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti.

Predsjednik Ukrajinskog svjetskog kongresa Eugene Czolij zahvalio je Hrvatskoj na stalnoj i principijelnoj podršci Hrvatske Ukrajini. – Događanja u Ukrajini mogu imati posljedice i na EU i međunarodnu zajednicu u cjelini, jer Ukrajina na svojim granicama štiti i cijelu Europu, kazao je Czolij. Istaknuo je, kako unatoč agresiji koja traje već četiri godine, Ukrajina provodi ozbiljne reforme i demokratske procese, a Hrvatskoj je zahvalna na kontinuiranoj brizi za ukrajinske ratne veterane i branitelje te na pomoći djeci ukrajinskih izbjeglica i branitelja koji su kao gosti već nekoliko puta boravili u Hrvatskoj. 

Govoreći o skorašnjem obilježavanju 85. godišnjice Holodomora, Czolij, a i ostali članovi izaslanstva, apelirali su da i Hrvatski sabor donese Deklaraciju kojom bi se osudio ovaj težak zločin nad ukrajinskim narodom. – Nadamo se, kazao je Czolij, da će i hrvatski parlament donijeti takav dokument, kao što su to već učinili parlamenti 17 država, među posljednjima Portugal u ožujku ove godine. Predsjednik Odbora Đakić, podsjetio je da je Odbor za ratne veterane još 2009. godine jednoglasno podržao prijedlog Deklaracije o osudi Holodomora i  Hrvatskome saboru predložio njezino donošenje te naglasio da će Odbor za ratne veterane u aktualnome sazivu također potaknuti što skorije donošenje Deklaracije na razini cijeloga hrvatskoga parlamenta.

Author: Služba za medije