Potpredsjednik Sabora Milorad Batinić prisustvovao obilježavanju 22. obljetnice akcije „Plitvice“

Plitvice - Potpredsjednik Sabora Milorad Batinić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, prisustvovao je obilježavanju 22. obljetnice akcije „Plitvice“ i tragične pogibije Josipa Jovića, prvoga hrvatskog redarstvenika stradalog u Domovinskom ratu, čiji je život utkan u sam začetak trnovitog puta prema hrvatskoj samostalnosti.

U obraćanju na komemorativnoj svečanosti potpredsjednik Sabora Batinić istaknuo je kako je proljeće 1991. bilo ispunjeno političkim previranjima i mitinzima, pozivima na rat i uvođenjem izvanrednog stanja. Podmetale su se eksplozije i širile prijetnje i neistine, a balvani i strah naviještali su razaranja i nasilje, rekao je. 

- Iako je akcija "Plitvice" uspjela i uspostavljen je red, taj krvavi Uskrs pamtit ćemo po tragičnoj žrtvi mladoga Josipa Jovića i ranjavanju njegovih suboraca. Upravo taj događaj bio je nagovještaj da će bitka za slobodu i samostalnost hrvatske države biti dugotrajna, teška i okupana krvlju. Krvava su i slova kojima je ovaj tragičan događaj upisan u stranice hrvatske povijesti – on ostaje u naslijeđe budućim naraštajima da bi, razumijevajući svoju prošlost, lakše živjeli svoju budućnost!, naglasio je potpredsjednik Hrvatskoga sabora. 

Ističući kako su Josip Jović i tisuće hrvatskih branitelja na oltar domovine položili ono najvrednije što su imali, svoj život, Batinić je sve okupljene pozvao na iskazivanje pijeteta njihovoj žrtvi kazavši kako je upravo njihovo junaštvo zalog hrvatske državnosti. 
 

Author: Ured potpredsjednika Milorada Batinića