Izaslanstvo Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta boravilo u Hrvatskome saboru

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Igor Rađenović i članovi Odbora primli su u posjet izaslanstvo Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Gostima se u uvodnom dijelu susreta obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uvodno je istaknuo da Republika Hrvatska, nakon odgovornog i zahtjevnog rada na ispunjavanju zadanih obveza tijekom pregovaračkog procesa s EU-om, nastavlja s ispunjavanjem europskih standarda. - Očekujem da Hrvatska kao punopravna članica Unije bude ravnopravna, odgovorna i uspješna, dodao je Leko. 

U nastavku je predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Igor Rađenović predstavio gostima iz Europskog parlamenta rad i nadležnosti Odbora. Neka od područja koja pokriva Odbor su: strategija gospodarskog razvoja Republike Hrvatske, osnove gospodarskog sustava i osiguranje uvjeta za djelovanje tržišta i zaštitu tržišnog natjecanja, elektroprivreda, brodogradnja i druge industrijske grane te osiguranje uvjeta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Odbor ima jedanaest članova iz redova zastupnika i šest vanjskih članova iz redova stručnjaka, sindikata i znanstvenih djelatnika, dodao je Rađenović. - Republika Hrvatska zajedničko europsko tržište vidi kao ključni alat u realizaciji hrvatske vizije za razvoj gospodarstva iako integracija u europsko tržište nije jednostavna zadaća, podsjetio je Rađenović. 

Predsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Malcolm Harbour izrazio je zadovoljstvo angažmanom i rezultatima koje je Hrvatska do sada postigla na različitim institucionalnim razinama, a u kontekstu implementacije zakona i direktiva za područje zajedničkog europskog tržišta i zaštite potrošača. - Očekujem od Hrvatske, kada postane punopravna članica Unije, da bude aktivni sudionik i kreator regulativa u području zajedničkog europskog tržišta i zaštite potrošača. To je velika prilika za razvoj hrvatskog gospodarstva i mogućnost za bolju zaštitu potrošača i bolji život građana, zaključio je Harbour. U nastavku se razgovaralo i o zakonodavnom okviru koji uređuje mobilnost roba i radnika na zajedničkom europskom tržištu te o drugim modelima regulacije odnosa između potrošačkih i poslovnih organizacija, s naglaskom na interesima i koristima potrošača. 

Tijekom posjeta Hrvatskome saboru izaslanstvo Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta održat će sastanke i s potpredsjednikom Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom, s pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvojem Marušićem i pomoćnikom ministra gospodarstva za trgovinu i unutarnje tržište Vedranom Kružićem.
 

Author: Služba za medije