Izaslanstvo talijanskog Senata posjetilo Sabor

Zagreb - Izaslanstvo Senata Parlamenta Republike Italije, koje je predvodio senator Aldo Di Biagio, potpredsjednik 10. parlamentarnog povjerenstva (industrija, gospodarstvo, turizam) i član Parlamentarnog povjerenstva za zaštitu i promicanje ljudskih prava, boravilo je u četvrtak u posjetu Hrvatskome saboru.

Održani su zasebni sastanci s potpredsjednicima Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom i Furiom Radinom te s predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić i potpredsjednikom Odbora za europske poslove Bojanom Glavaševićem. U talijanskom izaslanstvu uz senatora Di Biagija bili su senator Franco Mirabelli, član 14.  parlamentarnog povjerenstva (politike Europske unije) i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.

Razgovaralo se o važnosti unaprjeđivanja suradnje dvaju parlamenata kroz intenziviranje rada parlamentarnih skupina prijateljstva. Izraženo je i očekivanje da će u skoro vrijeme biti imenovan novi voditelj Hrvatsko-talijanske skupine prijateljstva, što će dati novi poticaj parlamentarnoj suradnji. Jedna od tema susreta bila je i kandidatura Zagreba i Milana za sjedište Europske agencije za lijekove.

Podsjetivši kako niti jedna europska institucija ili agencija nemaju svoje sjedište u Hrvatskoj, potpredsjednik Reiner istaknuo je prednosti Zagreba kao sjedišta Europske agencije za lijekove, pri čemu se osvrnuo i na postojanje Sveučilišta u Zagrebu od 1669. godine, razvijene znanstvene kapacitete i snažnu farmaceutsku industriju. – Hrvatska uvažava kandidaturu Milana i u slučaju da Milano bude izabran, nadamo se da će to otvoriti brojne mogućnosti za suradnju Hrvatske i Italije, rekao je Reiner.

U razgovoru s potpredsjednikom Radinom članovi talijanskoga izaslanstva posebno su ukazali na potrebu jačanja gospodarskih odnosa između Hrvatske i Italije, a u kontekstu kandidature Milana predstavili su i mogućnosti konkretne gospodarske suradnje dvaju gradova kroz cijeli niz dugoročnih projekata.

Strenja Linić je istaknula kako Hrvatska pridaje veliku važnost kandidaturi Zagreba te naglasila da grad koji dobije sjedište prvenstveno mora osigurati kontinuitet u radu Agencije, ponajviše po pitanju zadržavanja zaposlenika. Smatra da je pri izboru grada domaćina najvažnije voditi brigu o najboljoj koristi za sve članice Europske unije.

Glavašević je napomenuo kako je za Hrvatsku ovo tema od nacionalnog interesa, ali je spomenuo i važnost timskog rada među regijama i državama članicama EU-a. U tom smislu također je naglasio višestruku korist jačanja suradnje dviju država u slučaju da Milano dobije sjedište Agencije.

Obje strane su se u razgovorima složile kako postoji velik prostor za suradnju i daljnje povezivanje Hrvatske i Italije.

Author: Služba za medije