Započelo dvodnevno zasjedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Bruxelles - Dvodnevno godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran započelo je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu u okviru njegova dvogodišnjeg rotirajućeg predsjedanja ovim tijelom za parlamentarnu suradnju mediteranskih zemalja. 

Zasjedanju je prethodio summit predsjednika parlamenata zemalja Unije za Mediteran koji je održan u Marseilleu 6. i 7. travnja u čijem je radu sudjelovao i predsjednik Sabora Josip Leko. U radu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran sudjeluje i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Ante Babić. 

Na današnjim sastancima odbora i sutrašnjem plenarnom zasjedanju 280 parlamentarnih zastupnika raspravljat će o pitanjima sigurnosti i okoliša te o mogućnosti tješnje suradnje zemalja sjevernog i južnog Mediterana. Plenarnim radom predsjedat će predsjednik Zastupničkog doma jordanskog parlamenta Saed Hayel Srour. 

U kontekstu promjena koje je potaknulo Arapsko proljeće temeljni je cilj euromediteranske suradnje prilagodba europske politike susjedstva političkim promjenama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Među prioritetima su suradnja u gospodarenju vodom, investiranje u obnovljive izvore energije i prometne mreže te podrška subjektima čija je uloga esencijalna u demokratskoj konsolidaciji regije - civilnom društvu, mladima i ženama. 
 

Author: Služba za medije