Zastupnici Pupovac, Mondekar i Mulić sastali se s belgijskim ministrom Didierom Reyndersom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i voditeljica Hrvatsko-belgijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Melita Mulić primili su potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, trgovine i europskih poslova Kraljevine Belgije Didiera Reyndersa. 

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, trgovine i europskih poslova Kraljevine Belgije Didier Reynders uvodno je istaknuo važnu ulogu Hrvatskoga sabora u pregovaračkom procesu s Europskom unijom. Dodao je da je Republika Hrvatska napravila mnogo u procesu reformi, posebice na području vladavine prava i borbe protiv korupcije. - Izrazito je važno da se taj proces nastavi i u budućnosti, dodao je Reynders. 

U nastavku se razgovaralo o pripremama za predstojeće punopravno članstvu RH u Europskoj uniji. Trenutačno smo fokusirani na izgradnju administrativnih kapaciteta za djelovanje unutar institucija Unije, istaknuo je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac. Jedan je od hrvatskih prioriteta i aktivna suradnja sa zemljama regije, dodao je Pupovac. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar istaknuo je da se Republika Hrvatska nalazi u posljednjoj fazi priprema za punopravno članstvo u Uniji. U završnoj fazi nalazi se i Zakon o odnosima vlade i parlamenta, koji se odnosi i na djelovanje unutar Europske unije. Pojačan je intenzitet razmjene iskustava i s drugim parlamentima zemalja članica, posebice u kontekstu korištenja europskih fondova kako bi RH pripremljeno i spremno ušla u punopravno članstvo Unije, dodao je Mondekar. 
 

Author: Služba za medije