Milorad Pupovac sastao se s ministrom vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Maroka Saad dine El Otmanijem

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac održao je danas sastanak s ministrom vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Maroka Saad dine El Otmanijem koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. 

Milorad Pupovac na samom je početku istaknuo da je Kraljevina Maroko iznimno značajna zemlja u kreiranju politike Europske unije i regije Mediterana. Suradnju, koja se već ostvaruje u Uniji za Mediteran, svakako bi trebalo ojačati bilateralnim odnosima. Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora zainteresiran je za razmjenu iskustava, posebice kada je riječ o sigurnosnoj situaciji, jer dvije države imaju vrlo bliska stajališta o sigurnosti i stabilnosti Mediterana. 

Maroko, zemlja koja ima posebne odnose s Europskom unijom, dio je europske mediteranske politike, rekao je ministar El Otmani. Čestitavši Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, izrazio je nadu da će naši odnosi u budućnosti, u okviru Europske unije, postati još bolji. - Siguran sam da Hrvatska može odigrati važnu ulogu u svojoj regiji, kao i Maroko u svojoj. Maroko može unutar svoje regije djelovati na više razina – sigurnosnoj, prilikom tranzicije zemalja, političkoj, gospodarskoj i humanitarnoj, rekao je El Otmani. Maroko ima ulogu stabilizatora u svojoj regiji, ulogu zemlje koja želi pomoći i pridonijeti stabilnosti svoje regije. 

Pupovac se složio rekavši kako je "doprinos suradnji sa zemljama Magreba u širem kontekstu pretpostavka za postizanje sporazuma". Čestitao je Maroku na snazi demokracije kojom su uspjeli kontrolirati sve izazove i procese s kojima se susreću.
 

Author: Služba za medije