Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić primio potpredsjednicu Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Janu Laššákovu

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić održao je sastanak s potpredsjednicom Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Janom Laššákovom. 

Sugovornici su suglasni da su međusobni odnosi dviju zemalja vrlo otvoreni i prijateljski s intezivnim susretima na različitim političkim razinama. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić zahvalio je ovom prigodom Slovačkoj na ukupnoj podršci Republici Hrvatskoj te na prvoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić uvodno je izvijestio potpredsjednicu Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Janu Laššákovu da su izbori za Europski parlament u Republici Hrvatskoj netom završeni te da je izabrano dvanaest parlamentaraca koji će predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu. 
- Posebno nas zanimaju vaša iskustva od kada ste postali članica EU-a 2004. godine i koliko su se ostvarila očekivanja građana o boljem životu u Uniji te jesu li se povećala strana ulaganja u vašu zemlju, istaknuo je potpredsjednik Stazić. 

Potpredsjednica Nacionalnog vijeća Laššáková istaknula je da su Slovaci s oduševljenjem pozdravili ulazak Slovačke u članstvo EU-a. 
- Danas su građani u cjelini zadovoljni što je Slovačka u Uniji i eurozoni, iako se to toliko ne osjeća kada su izbori za Europski parlament u pitanju, dodala je Laššáková. 
Članstvo Slovačke u Europskoj uniji značilo je i ekonomske doprinose, posebice u kontekstu korištenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije. Ta sredstva iskorištena su za ulaganja u infrastrukturne projekte i regionalni razvoj, a Slovačka je stimulirala i ulaganja stranih investitora u proizvodnju, posebice u području automobilske industrije koja zapošljava veliki broj građana, istaknula je Laššáková. 

Bilo je riječi i o statusu i položaju nacionalnih manjina u Slovačkoj i Hrvatskoj. Potpredsjednicu Laššákovu posebno je zanimao položaj slovačke nacionalne manjine u RH te sustav po kojem se biraju zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatski sabor. 

Potpredsjednica Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Jana Laššáková tijekom dana održat će sastanke i s predsjednikom Odbora za pravosuđe Josipom Kregarom i predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđom Grbinom.
 

Author: Služba za medije