Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin primio potpredsjednicu Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Janu Laššákovu

Zagreb - Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin, uz članove Odbora Vladimira Šeksa i Ivu Jelušića, održao je sastanak s potpredsjednicom Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Janom Laššákovom.

Grbin je uvodno naglasio važnost ovakvih sastanaka u smislu još bolje suradnje dviju zemalja unutar članstva u Europskoj uniji. Istaknuo je kako Hrvatski sabor mora donijeti zakon kojim će biti reguliran odnos Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima te kako će on biti temelj nadzora Hrvatskog sabora nad odlučivanjem i glasovanjem predstavnika Vlade Republike Hrvatske u tijelima Europske unije. Također je naglasio kako sadržajno predmetni Zakon zapravo spada u djelokrug budućeg Odbora za europske poslove, no svejedno Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav mora voditi računa ne samo o postupku njegova donošenja već i o njegovoj provedbi.

Laššákova je čestitala na naporima koje je Republika Hrvatska uložila i uspješno svladala u pretpristupnim pregovorima te posebno naglasila napore koji su uloženi u pogledu zakona koji reguliraju prava nacionalnih manjina, pravosuđe i Ustav kako bi isti bili provedivi u kontekstu prava Europske unije. Ujedno se osvrnula na zakon kojim je uređen odnos slovačkog parlamenta i vlade te pojasnila način djelovanja slovačkog parlamenta u pitanjima koja proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. 

Bilo je riječi i o načinima suzbijanja i sprečavanja korupcije te je Laššákova naglasila kako je Slovačka učinila jako puno u tom smjeru u smislu donošenja novih odredbi (zakona) koji reguliraju javnu nabavu, sukob interesa, kazneno pravo, dokazivanje podrijetla imovine javnih dužnosnika i slično. Osim toga, govorilo se o iskustvu Slovačke u donošenju zakona koji nisu isključivo "EU zakoni" tijekom osmogodišnjeg članstva u Europskoj uniji.

Na kraju sastanka Grbin je zahvalio Laššákovoj i slovačkom izaslanstvu na posjetu te još jednom podsjetio na nužnost održavanja ovakvih sastanaka radi što bolje suradnje dviju zemalja u okviru članstva u Europskoj uniji.
 

Author: Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav