Tonino Picula primio u posjet veleposlanicu Australije Susan Cox

Zagreb – Tonino Picula, potpredsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana i zastupnik promatrač Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu sastao se danas s veleposlanicom Australije u Republici Hrvatskoj Susan Cox. 

Picula je rekao kako za Hrvatsku ulaskom u Europsku uniju počinje novo poglavlje nacionalne povijesti. Hrvatska je provela brojne reforme koje su osnažile zemlju, prošla kroz jedinstven postupak pregovaranja s Europskom unijom, a gospodarska kriza nije zaobišla ni samu Uniju koja je u procesu razmatranja svoje budućnosti. Novina koju mi možemo ponuditi Europskoj uniji činjenica je što smo kao tranzicijska zemlja prošli kroz određena iskustva koja drugi nemaju, a k tome je Hrvatska zemlja koja može ponuditi drugima iskustvo rješavanja postkonfliktne situacije. 

Veleposlanica Cox, povjesničarka po struci, izrazila je fasciniranost hrvatskom poviješću te pokazala veliki interes za njezinu budućnost. Istaknula je kako je, nakon Kine, Europska unija drugi najveći gospodarski partner Australije, što otvara brojne nove mogućnosti naše buduće suradnje. Premalo je australskih investicija u Hrvatskoj, uglavnom u turizmu, rekla je veleposlanica. Susan Cox ujedno je najavila parlamentarne izbore koji će se u Australiji održati u rujnu ove godine. 
  
 
 

Author: Služba za medije