Izaslanstvo Hrvatskog sabora sudjelovalo na 137. skupštini Interparlamentarne unije

Sankt Peterburg – Zastupnici Željka Josić, Ivan Ćelić i Vedran Babić sudjelovali su od 14. do 18. listopada na 137. skupštini Interparlamentarne unije u Sankt Peterburgu.
 
Skupština je okupila 500 parlamentarnih zastupnika iz više od 120 zemalja, među kojima čak 63 predsjednika nacionalnih parlamenata.

Na skupštini je na trogodišnji mandat izabrana nova predsjednica IPU-a Gabriela Cuevas Barron koja je u uvodnom obraćanju najavila snažnije djelovanje u području digitalnih tehnologija i socijalnih mreža kao vrlo učinkovitog sredstva za još bolje povezivanje parlamentaraca iz više od 170 zemalja svijeta kao i snažnije pozicioniranje IPU-a u odnosima s UN-om i drugim međunarodnim organizacijama. Hrvatsko izaslanstvo imalo je priliku u bilateralnom susretu s novom predsjednicom IPU-a izraziti podršku prioritetima njenog predsjedanja.

Na marginama 137. skupštine IPU-a, na kojoj se raspravljalo o promicanju kulturnog pluralizma i mira u međunacionalnom i međuvjerskom dijalogu, hrvatsko izaslanstvo održalo je niz bilateralnih susreta s izaslanstvima Meksika, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku ruske Dume Leonidom Slutskyem koji je tom prilikom predstavnike Hrvatskog sabora pozvao na međunarodnu konferenciju „Zastupnici protiv narkotika“, koja će se 4. prosinca 2017. održati u Moskvi.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove