Održana tematska sjednica o Nacionalnoj strategiji za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa

Zagreb - Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u srijedu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Nacionalnoj strategiji za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa. Na sjednici se posebno razgovaralo o koracima za daljnje djelovanje posebno u provedbi akcijskog plana za eliminaciju virusa hepatitisa na području Republike Hrvatske.

Na sjednici su uz članove Odbora sudjelovali i predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog liječničkog zbora, kliničkih bolničkih centara te udruga pacijenata.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić uvodno je napomenula važnost izrade sveobuhvatne Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa i akcijskog plana koji će odrediti prioritete u njezinoj implementaciji te naglasila kako Hrvatska ima razvijenu dugogodišnju svjesnost o ovom javnozdravstvenom problemu.

Osvrnula se i na eliminaciju hepatitisa do 2030. godine kao i na ciljeve Globalne strategije u borbi protiv hepatitisa za razdoblje 2016.-2021. koju su usvojile sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije i koja je odnesena s ciljem smanjenja mortaliteta od ove bolesti. Globalna strategija, među ostalim, donosi smjernice kojima se želi postići smanjenje novih slučajeva oboljelih, smanjenje smrtnosti oboljelih, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene hepatitisom i znatno povećanje broja liječenja.

Voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva Adriana Vince predstavila je nacrt Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa koju je izradio Referentni centar prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije za izradu nacionalnih planova borbe protiv hepatitisa. Istaknula je kako je mortalitet zaraženih hepatitisom veći od mortaliteta zaraženih tuberkulozom i virusom HIV-a te naglasila kako ipak postoji određeni napredak u prevenciji i liječenju zbog dostupnosti učinkovitog cjepiva protiv hepatitisa B kao i učinkovita terapija za oboljele.

Uz navedeno Vince je naglasila kako su potrebne i nove intervencije kako bi se postigao cilj eliminacije novih slučajeva oboljelih u 2030. godini, što je uočila Svjetska zdravstvena organizacija koja je  kroz donošenje Globalne strategije u borbi protiv hepatitisa za razdoblje 2016.-2021. dala preporuke za djelovanje. – Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je do 2030. smanjiti broj novooboljelih za 90 posto i smrtnost za 65 posto, rekla je Vince.

Iz udruge oboljelih od hepatitisa Hepatos koja se niz godina bavi ovom problematikom istaknuli su ono što je oboljelima od hepatitisa posebno važno: svijest opće javnosti o bolesti, dostupnost testiranja, pravodobna dijagnoza, jednakost u dostupnosti liječenja i nediskriminacija oboljelih.

U daljnjoj raspravi u kontekstu eliminacije bolesti raspravljalo se o potrebi prikupljanja epidemioloških podataka, budući da postoji vrlo velik broj neprijavljenih pacijenata, pravodobnom otkrivanju bolesti kroz dostupnija testiranja, suradnji svih institucija i dionika, uključivanju u protokole liječenja oko 400 oboljelih godišnje, dostupnosti direktno djelujuće terapije, ali i osiguravanju određenog financijskog paketa za realizaciju ciljeva u borbi protiv virusa hepatitisa.

Svi sudionici složili su se da u Hrvatskoj postoji dobar model zaštite od bolesti i kvalitetno liječenje te da je do sada napravljeno puno, no da i dalje postoji prostor za daljnju edukaciju, informiranje, rano otkrivanje i savjetovanje te uključivanje što većeg broja osoba u testiranja kao i što skorije usvajanje Nacionalne strategije i akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa.

Author: Služba za medije