Ines Strenja-Linić razgovarala s danskim veleposlanikom Hougårdom o nastavku suradnje u prevenciji šećerne bolesti

Zagreb - Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić sastala se u srijedu s veleposlanikom Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Andersom Christianom Hougårdom. 

Strenja-Linić i Hougård dobrom su ocijenili dosadašnju suradnju Hrvatske i Danske u području zdravstva, osobito u javnozdravstvenim i pitanjima nezaraznih bolesti. 

-Hrvatska cijeni potporu i inicijativu Kraljevine Danske, pokrenutu 2012., vezanu uz promicanje zdravih stilova života i kretanje, s naglaskom na sprječavanje šećerne bolesti, rekla je Strenja-Linić. 

Danska se, naime, aktivno uključila u globalnu borbu protiv šećerne bolesti te je Hrvatskoj bila partner na tom putu, pri čemu je svoju potporu iskazanom interesu za problematiku šećerne bolesti dala i danska kraljica Margareta II. nazočivši Regionalnom forumu o dijabetesu održanom u Hrvatskoj u listopadu 2014. 

Rezultati dosadašnjih regionalnih konferencija o toj problematici prezentirani su i na okruglom stolu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te su poslužili kao daljnje smjernice u prevenciji šećerne bolesti te izrade hrvatskog Nacionalnog programa zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015.-2020. 

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Strenja-Linić i danski veleposlanik Hougård iskazali su spremnost na daljnju suradnju u tom području te dogovorili organiziranje okruglog stola na kojemu bi se evaluirale aktivnosti predviđene Nacionalnim programom.
 

Author: Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku