Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio posebnog izaslanika za pitanja holokausta Thomasa Yazdgerdija

Zagreb - Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, primio je posebnog izaslanika za pitanja holokausta u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Thomasa Yazdgerdija.

Glavna tema razgovora bilo je pitanje povrata imovine koja je Židovima oduzeta za vrijeme ustaškog i komunističkog režima u Hrvatskoj. Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Reiner naglasio je kako postoji jasna politička volja da se, ako je to moguće, vrati oduzeta imovina odnosno isplati simbolična financijska naknada, kao kompenzacija. Napomenuo je da je Vlada Republike Hrvatske židovskim općinama već vratila dio oduzete imovine istaknuvši primjere da je to učinjeno u nekoliko hrvatskih gradova: Zagrebu, Križevcima, Osijeku, Vukovaru i dr. 

Naglasio je kako će se i dalje na tome aktivno raditi te da će se formirati međuresorna radna skupina, uključivanjem svih relevantnih ministarstava i drugih zainteresiranih strana, a njen prvi zadatak biti će formiranje cjelokupne baze podataka o oduzetoj imovini koja bi bila temelj svih daljnjih aktivnosti.

Akademik Reiner je pozvao Yazdgerdija da kroz djelovanje Svjetske židovske organizacije za restituciju pomogne u prikupljanju podataka o oduzetoj imovini.

Posebni izaslanik za pitanja holokausta Yazdgerdi pohvalio je dosadašnja nastojanja Hrvatske da se ovo važno pitanje riješi na najbolji mogući način, ne samo kao gesta dobre volje, nego je istaknuo da se time šalje jasna poruka opredijeljenosti Hrvatske prema pitanju vraćanja oduzete imovine Židovima. Istaknuo je Republiku Hrvatsku kao primjer zemlje u kojoj se vidi napredak s time u svezi.

Author: Služba za medije