Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sastala se s Gordanom Jankovski iz Direktorata za EU Ministarstva vanjskih poslova Makedonije

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u radni posjet voditeljicu sektora u Direktoratu za EU Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije Gordanu Jankovski.

Gordana Jankovski kazala je kako Makedonija do kraja ove godine očekuje datum za početak pregovora s EU. U skladu s tim Makedonija je započela pripreme za pregovarački proces, te očekuje od Hrvatske da joj kroz svoja iskustva pomogne u pripremama. 

Predsjednica Nacionalnog odbora Pusić, izlažući hrvatska iskustva, ukazala je na ključne funkcije Odbora u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Posebno je istaknula nadležnosti Odbora kao što su parlamentarna kontrola i uvid u pregovarački proces s EU, strukturiranje i praćenje okvira u kojima se kreću pregovori, a također i sudjelovanje u komunikaciji s javnošću. Politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ocijenjen je vrlo bitnim. 

Razgovaralo se još i o proceduri donošenja zakona u RH koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU te o važnosti njihova usklađivanja.

Author: Služba za odnose s javnošću