Ossowski: Predsjedanje Unijom Hrvatskoj prilika za snažniju ulogu u stabilizaciji Zapadnog Balkana

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u srijedu s Thomasom Ossowskim, povjerenikom za proširenje i politiku susjedstva Europske unije i posebnim povjerenikom za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

Milošević i Ossowski razmijenili su mišljenja o rješavanju migrantsko-izbjegličke krize u Europskoj uniji, proširenju EU-a, bilateralnom rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i njezinih susjeda, naglascima Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije nakon 2020. godine te Inicijativi tri mora.

Europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva istaknuo je potrebu da se sva pitanja od značaja za Uniju i njezine članice rješavaju u duhu temeljnih načela i u cilju održive budućnosti Unije. -Cijenimo Hrvatsku kao partnera, a predsjedanje Europskom unijom (u prvoj polovici 2020.) joj daje priliku da se istakne po pitanju stabilizacije Zapadnog Balkana i pozitivnog utjecaja na zemlje u svom neposrednom okruženju na njihovom putu pridruživanja Uniji, kazao je Ossowski. U pogledu europske migrantsko-izbjegličke krize, Ossowski je izrazio očekivanje da će sve mlađe članice Unije, poučene svojom vlastitom poviješću, pokazati solidarnost u zajedničkom rješavanju tog ozbiljnog izazova s kojim je Unija suočena.

Milošević se, između ostaloga, osvrnuo i na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, izrazivši stav kako su jednakopravnost triju naroda u toj zemlji te jačanje gospodarstva pitanja od ključne važnosti za njezin opstanak i stabilnost, a što je, smatra Milošević, i u interesu Europske unije.

Author: Služba za medije