U Saboru boravilo izaslanstvo iranske Komore za gospodarstvo, rudarstvo, industriju i poljoprivredu

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor s članovima Odbora primio je u četvrtak izaslanstvo Komore za gospodarstvo, rudarstvo, industriju i poljoprivredu Islamske Republike Irana koju je predvodio njezin predsjednik Gholamhussein Shafeei.

Iransko izaslanstvo boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, a njegovi članovi iz redova Komore, parlamenta i poslovnog sektora sudjelovali su na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Izaslanstvo se povrh toga sastalo s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem te posjetilo nekoliko hrvatskih tvrtki.

Kosor i Shafeei razmijenili su mišljenja o gospodarskoj suradnji  Hrvatske i Irana te zaključili kako postoji značajan potencijal za produbljivanje i intenziviranje te suradnje u područjima prometa, turizma, energetike i industrije, osobito u svjetlu dobrih i prijateljskih odnosa dvaju naroda. Osvrnuvši se na činjenicu kako su međunarodne ekonomske i financijske sankcije Iranu ukinute 2016. godine, iranska strana kao preduvjet intenziviranja gospodarske razmjene dviju država istaknula je potrebu rješavanja problema platnog prometa i bankarskih transakcija.

U razgovoru je prepoznata značajna uloga dvaju nacionalnih parlamenata u poticanju daljnje gospodarske suradnje i davanju podrške privatnom sektoru. Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog osnivanja zajedničkog odbora dviju gospodarskih komora čiji je zadatak identificirati područja buduće suradnje i prilika za međusobna ulaganja.

Predstavnici iranske Komore naglasili su kako Iran ima susjedstvo od 450 milijuna stanovnika, dok je s druge strane naglašena važna činjenica da je Hrvatska država članica EU-a s pristupom tržištu od 500 milijuna stanovnika, što predstavlja izazov u međusobnim ulaganjima. U razgovorima je spomenut i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Islamske Države Irana o gospodarskoj suradnji kao važan pravni temelj koji jasno definira  područja i modalitete gospodarske suradnje.

Author: Služba za medije