Članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu sastali se s Patrickom Blocheom

Zagreb - Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak, potpredsjednica Odbora Sabina Glasovac i član Odbora Miroslav Tuđman održali su u ponedjeljak radni sastanak s Patrickom Blocheom, predsjednikom Odbora za kulturu i obrazovanje i predsjednikom francusko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini. 

Suradnja Hrvatske i Francuske na području kulture, obrazovanja i znanosti te mogućnosti njezina daljnjega unaprjeđenja bile su središnje teme današnjega sastanka.

Predsjednica Odbora Rusak kao vrlo dobar primjer suradnje visokoobrazovnih institucija istaknula je suradnju Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu. – Sporazumom koji su potpisala dva sveučilišta zagrebačkim studentima Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, diplomskoga studijskog programa Molekularne biologije omogućeno je pohađanje dijela nastave na Sveučilištu u Orléansu, a time i mogućnost stjecanja diplome jednoga i drugoga sveučilišta, pojasnila je Rusak.

Govoreći o kulturnoj suradnji dviju zemalja, potpredsjednica Odbora Sabina Glasovac podsjetila je na vrlo uspješne kulturne manifestacije: "Croatie, la voici", festival Hrvatske u Francuskoj  2012. godine, te "Rendez-vous", festival Francuske u Hrvatskoj koji je održan prošle godine. – Ovakve manifestacije, naglasila je Glasovac, omogućuju stanovnicima Hrvatske i Francuske svih generacija da se pobliže upoznaju s kulturom, gastronomijom, sportom i brojnim drugim aspektima života obiju zemalja.

Glasovac je upoznala Patricka Blochea i s nadolazećom kurikularnom reformom u Hrvatskoj. 
- I u Francuskoj je zbog velike stope nezaposlenosti mladih reforma obrazovanja vrlo važna tema i velik izazov za nas, rekao je Patrick Bloche.  

O važnosti kulture i obrazovanja kao temelja nacionalnoga identiteta svake države govorio je član Odbora Miroslav Tuđman. Naglasio je kako je o tome potrebno otvoriti dijalog ne samo na političkoj razini nego i na razini intelektualnih elita. 

Sugovornici su se osvrnuli i na važnost povezivanja kulture i turizma u čemu je Francuska vrlo uspješna. - Hrvatska na ovome području mnogo toga može naučiti iz francuskoga iskustva, rekla je Rusak. 

- Mi smo vrlo zainteresirani za razmjenu mišljenja o svim spomenutim temama kako bi unaprijedili našu suradnju na području kulture, obrazovanja i znanosti s Hrvatskom, istaknuo je predsjednik Odbora za kulturu i obrazovanje francuske Nacionalne skupštine Patrick Bloche.  
 

Author: Služba za medije