Zastupnik Darko Horvat razgovarao s kuvajtskim izaslanstvom o ulaganjima u Hrvatsku

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Darko Horvat sastao se u četvrtak s izaslanstvom Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajta.

Zastupnik Horvat uvodno je pohvalio intenziviranje razmjene bilateralnih posjeta na visokoj razini, koja je započela posjetom predsjednice Republike Hrvatske Kuvajtu u veljači ove godine, a prilikom kojeg je otvoreno Veleposlanstvo RH u toj zemlji. -Nadam se da će se u skorije vrijeme imenovati i hrvatski veleposlanik u Kuvajtu kako bi se olakšala komunikacija i suradnja naših država. Također sam slobodan izraziti nadu u otvaranje rezidentnog Veleposlanstva  Države Kuvajt u Zagrebu, istaknuo je Horvat.

Horvat je nadalje naveo kako Republika Hrvatska poštuje temeljne ljudske slobode, prava i različitosti pozvavši kuvajtske goste da umjesto velikih svjetskih turističkih središta posjete Hrvatsku koja se sve više pozicionira na svjetskoj karti destinacija s ponudom koja udovoljava halal kriterijima.

-Hrvatska je ekološki osviještena zemlja, proizvođač organske i kvalitetne hrane, ima velike zalihe pitke vode, dobro razvijenu prometnu infrastrukturu, sofisticiranu vojnu industriju, te u svim ovim aspektima želimo biti prijatelj i partner Državi Kuvajt, rekao je Horvat te dodao kako je komparativna prednost Hrvatske njezin položaj na Sredozemlju te luka Rijeka preko koje kuvajtska trgovinska dobra mogu u svega nekoliko sati biti distribuirana u zemlje srednje i jugoistočne Europe.

Kuvajtsko izaslanstvo zahvalilo je na dobivenim informacijama te predložilo da se preko Veleposlanstva Države Kuvajt uputi dopis sa svim prioritetnim projektima Republike Hrvatske u koje bi se mogle uključiti kuvajtske tvrtke.

Izaslanstvo Kuvajtsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajta sačinjavali su zastupnici Rakan Alnusf i Mubarak Alharis te veleposlanik Kuvajta u RH sa sjedištem u Pragu Ayman Aladsani.

Author: Odbor za međuparlamentarnu suradnju