Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio državnu delegaciju Ukrajine

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je državnu delegaciju Ukrajine.

Nakon uvodnih pozdrava obje su se strane složile da imaju zajednički interes, europske integracije. Potpredsjednik Mimica je pri tome naglasio da Hrvatska pruža punu potporu Ukrajini na njenom putu u Europsku uniju, da podupire daljnje širenje Unije i da ono ne smije stati na jugoistočnoj Europi, već da se mora nastaviti i u konačnici obuhvatiti i Ukrajinu. Voditelj ukrajinske delegacije Viacheslav Stetsenko zahvalio je na potpori koju joj pruža Hrvatska te rekao da su spremni usvojiti naša iskustva i savjete.

Mimica je istaknuo da je na hrvatskom putu u Europsku uniju konsenzus postignut među svim strankama o važnosti europskih integracija bio presudan. Uz to, konsenzusom je naglašeno da je proces približavanja važniji od samog pristupa Uniji. Na institucionalnom planu, Hrvatska je na početku pregovaranja osnovala Ministarstvo za europske integracije, a u Saboru Odbor za europske integracije, kojem se nakon početka pregovora 2005. pridružio i Nacionalni odbor za praćenje pregovora, naglasio je Mimica. Koordiniran rad među tim tijelima, pojednostavljena parlamentarna procedura kod usvajanja europskih zakona te komunikacija s javnošću ključ su za uspjeh. Također je bilo bitno upoznati javnost i političke strukture da proces prilagodbe nije tu zbog Unije nego nas samih, zaključio je potpredsjednik Mimica.

Zahvalivši na opširnom izlaganju i uvidu koji su dobili o radu Odbora za europske integracije i hrvatskom putu u Europsku uniju, voditelj ukrajinske delegacije je istaknuo da će Ukrajina pažljivo razmotriti sve opcije i odabrati svoj put u EU, a model koji će pri tome koristiti možda bude upravo hrvatski.

Author: Služba za odnose s javnošću