Vesna Pusić sastala se s njemačkim državnim ministrom za Europu Gloserom

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU Vesna Pusić primila je u radni posjet državnog ministra za Europu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Güntera Glosera.

Dr. Pusić na početku razgovora predstavila je strukturu i ulogu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, rekavši da je on rezultat uspostavljenog političkog suglasja i parlamentarnog konsenzusa po pitanju članstva Hrvatske u EU. Nacionalni odbor ima zadaću pratiti i nadgledati čitav pregovarački proces sve do pojedinih faza pregovaračkih poglavlja. Također, njegova velika uloga je i u otvaranju čitavog procesa javnosti, organiziranjem okruglih stolova i javnih tribina na temu od interesa za određenu grupu građana. Naglasila je da Hrvatski sabor ima važnu ulogu u komuniciranju čitavog procesa javnosti, provođenjem Komunikacijske strategije Europa-građanima. 

Ministar Gloser drži izuzetno važnim sustavnost čitavog procesa s jedne strane, a s druge strane njegovu otvorenost javnosti. Zanimao se za postotak podrške hrvatskih građana članstvu Hrvatske u EU, na što je Pusić odgovorila da ona varira, pa je od izrazito visoke podrške na početku čitavog procesa znatno pala, da bi opet porasla i u ovom trenutku iznosi između 50 i 60 posto, a očekuje se da će u narednom vremenu rasti. Pritom je istaknula da je najveća podrška u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanja u Slavoniji. U svakom slučaju cilj je zaključiti pregovore sa EU u 2009. godini, a do kraja ove godine planiraju se otvoriti pregovori u svim poglavljima. 

Naglasila je da se paralelno radi na tri procesa: procesu pregovora, unutarnjih reformi i harmonizaciji domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Sva tri procesa nužna su da bi Hrvatska pristupila EU, a kad su u pitanju reforme, najvažnije su, uz reformu brodogradnje, reforma pravosuđa i rješavanje problema