Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić sastao se sa članovima SIGMA-e

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić sastao se sa François-Rogerom Cazalaom i Noelom Hepworthom, članovima delegacije SIGMA-e (Institucija pri Europskoj komisiji koja pomaže razvoju sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru).

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić upoznao je nazočne sa važećim zakonima i uredbama Republike Hrvatske koje pokrivaju sustav unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru, financijsko upravljanje i reviziju - kako na državnoj razini, tako i u sustavu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Dodao je kako se ovaj sustav usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije u okviru Poglavlja 32 - Financijski nadzor, koje je otvoreno još u lipnju 2007. godine. 

Središnja tema sastanka bio je proces donošenja Državnog proračuna u Hrvatskom saboru i način izvješćivanja o trošenju proračunskih sredstava koji predstavljaju okvir za kvalitetno upravljanje javnim financijama. Članovi delegacije SIGMA-e istaknuli su velik napredak Hrvatske, a posebno je izdvojena uloga parlamenta kao ključnog čimbenika u predstojećim reformama. Sugovornici su se složili da je potrebna daljnja izmjena strukture i provedbe Državnog proračuna s ciljem njegove veće efikasnosti i racionalizacije. Najveći naglasak stavljen je na redukciju proračunskih stavki koje su, prema mišljenju predstavnika SIGMA-e, predetaljne, te na taj način ne pridonose većoj transparentnosti potrošnje, a opterećuju učinkovitost proračunskih korisnika. Goran Marić najavio je skore izmjene zakonodavstva u ovom smjeru, dodavši kako ova pitanja ne bi trebala biti politički obojena, već zahtijevaju konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Tako će, rekao je, do kraja drugog kvartala ove godine Vlada RH uputiti u saborsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu kojim će se izvršiti usklađivanje toga zakona sa pravnom stečevinom EU. 
Zahvalivši na dosadašnjem velikom doprinosu stručnjaka SIGMA-e u poboljšanju upravljanja ovim procesima u Hrvatskoj, Goran Marić najavio je intenziviranje suradnje, posebno Odbora za financije i proračun Hrvatskoga sabora.

Author: Služba za odnose s javnošću