Daniel Mondekar održao sastanak s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za promet Siimom Kallasom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar održao je sastanak s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom Europske komisije za promet Siimom Kallasom.

Daniel Mondekar izvijestio je povjerenika Kallasa o trenutačnim aktivnostima Hrvatskoga sabora pred sam ulazak u Europsku uniju s posebnim osvrtom na rad Odbora za europske integracije koji uskoro očekuje novi mandat, nakon promjene Poslovnika Hrvatskoga sabora. Prije toga, do kraja ovog mjeseca, donijet će se zakon koji će regulirati odnos Sabora i Vlade vezan uz europska pitanja. Daniel Mondekar također je najavio ideju da hrvatski zastupnici Europskog parlamenta budu istovremeno i vanjski članovi pojedinih saborskih odbora, što je Siim Kallas ocijenio izrazito pozitivnom idejom, tim više što se u većini europskih zemalja zastupnicima koji rade u Europskom parlamentu zamjera da su se udaljili od nacionalne politike. 

Tijekom sastanka sugovornici su razmijenili mišljenja o prometnoj politici Europske unije s posebnim osvrtom na jedinstveno europsko željezničko područje koje bi rezultiralo jačanjem konkurentnosti željezničkog prometa u odnosu na ostale vidove prometa. Bilo je riječi i o uspostavi Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility) sa smjernicama za razvoj transeuropske energetske mreže (TEN-T).
 

Author: Služba za medije