Saborski zastupnici primili njemačku parlamentarnu delegaciju

Zagreb - Parlamentarnu delegaciju Savezne Republike Njemačke, koja je dio visokog izaslanstva koje predvodi njemački predsjednik Horst Köhler, primili su u Hrvatskome saboru zastupnici: voditelj Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, predsjednica Kluba zastupnika HSS-a Marijana Petir i zastupnici SDP-a Tanja Vrbat i Daniel Mondekar.

Krešimir Ćosić rekao je da u bilateralnim odnosima dviju prijateljskih zemalja iznimno mjesto ima međuparlamentarna suradnja, posebice u kontekstu euroatlantskih integracija i budućeg članstva Hrvatske u EU i NATO. Istaknuo je da, iako u ovom trenutku potpora hrvatske javnosti za NATO premašuje 60 posto, državne institucije i posebice parlamentarci trebaju građane i dalje upoznavati s prednostima koje članstvo u NATO-u donosi zemlji i njezinim građanima.

Predsjednik Njemačko-hrvatske parlamentarne grupe Klaus-Peter Willsch i predsjednik parlamentarne grupe Njemačka-Južna Europa u njemačkom parlamentu Detlef Dzembritzkog, čestitali su Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO, istaknuvši da se hrvatskim članstvom u ovoj vojno-sigurnosnoj organizaciji otvara još jedna mogućnost bliske suradnje dviju država. Njemačka snažno podržava skoro članstvo Hrvatske u EU, kao prirodan slijed i „povratak“ onamo kamo Hrvatska pripada, rekao je Willsch.

Razmijenjeni su stavovi o situaciji u regiji jugoistočne Europe i njezinim perspektivama, što je prepoznato kao još jedno područje u središtu zajedničkog interesa Njemačke i Hrvatske, a sve s ciljem stvaranja trajnog mira i stabilnosti regije. Tema razgovora bili su i zajednički ciljevi na planu globalne sigurnosti, obrambena suradnja dviju zemalja u misiji ISAF-a i doprinos hrvatskih snaga u osiguranju mira u Afganistanu

Author: Služba za odnose s javnošću