Miro Kovač i Joško Klisović sudjelovali na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Tallinn – Članovi Odbora za europske poslove, ujedno predsjednik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač i Joško Klisović sudjelovali su na sastanku predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

Sastanak je 9. i 10. srpnja 2017. održan u estonskom parlamentu Riigikoguu pod predsjedanjem predsjednika Odbora za europske poslove Toomasa Vitsuta. Riječ je o prvom sastanku održanom u okviru parlamentarne dimenzije estonskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Okupljeni predstavnici odbora nadležnih za europske poslove parlamenata država članica Europske unije, Europskog parlamenta, parlamenata država kandidatkinja te posebni gosti raspravljali su o prioritetima estonskog predsjedanja Vijećem i o potencijalima startupova za gospodarski razvoj Europe. Estonija želi biti prvo digitalno predsjedništvo. Stoga je u programu svoga predsjedanja posebnu pažnju posvetila digitalnoj agendi i promicanju slobodnih elektroničkih komunikacija u Europskoj uniji. U tom smislu istaknuti su takozvani startupovi kao svojevrsni inkubatori poduzetničkih ideja i inovativnog europskog gospodarstva.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europske poslove Miro Kovač pozdravio je prioritete estonskog presjedanja ocijenivši kako oni pokazuju da se stanje u Europskoj uniji stabiliziralo nakon kriznog razdoblja te da se Unija može usredotočiti na daljnje jačanje gospodarstva. Istaknuo je da je Europska unija na sastanku skupine G20 u Hamburgu pokazala svoju važnost kao zajednica na koju se računa na međunarodnom planu. U nastavku je Kovač rekao da se Europska unija treba usredotočiti i na usuglašavanje učinkovitih strategija prema državama susjedstva, ujedno naglasivši kako bi u odnosu na zemlje takozvanog zapadnog Balkana cilj trebao biti njihovo primanje u članstvo EU-a.

Sastanak predsjednika odbora uključenih u COSAC zaključen je najavom plenarnog sastanka ove Konferencije koji će se održati od 26. do 30. studenoga 2017. u Tallinnu, kao posljednji sastanak parlamentarne dimenzije estonskog predsjedanja.

Author: Odbor za europske poslove