Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević primio izaslanstvo Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta koje predvodi prvi potpredsjednik Odbora Derek Vaughan.

Izaslanstvo Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta u službenom je posjetu Hrvatskoj 19. i 20. srpnja, u svrhu utvrđivanja stanja administrativnih kapaciteta za upravljanje EU fondovima te kapaciteta apsorpcije EU fondova Republike Hrvatske. Tijekom boravka u Hrvatskoj izaslanstvo će održati sastanke i s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem, predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te predstavnicima Instituta Ruđer Bošković.

U uvodnom dijelu susreta predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević izvijestio je goste o hrvatskim gospodarskim pokazateljima za 2016 godinu. Između ostaloga, istaknuo je kako je deficit državnog proračuna iznosio 4,1 mlrd kn (1,2 posto), što je značajno smanjenje u odnosu na 2015. (8,8 mlrd kn – 2,7 posto), dok je stopa rasta gospodarstva iznosila 2,9 posto.

Osvrnuvši se na nezaposlenost, istaknuo je kako je stopa registrirane nezaposlenosti na kraju 2016. iznosila 14,7 posto, a  u svibnju 2017. 11,7 posto. Aktualna Vlada snažno radi na procesu daljnje fiskalne konsolidacije, a cilj nam je dugoročno održiv gospodarski rast te zapošljavanje, pri čemu izrazito važnu ulogu imaju fondovi Europske unije te razvojni i infrastrukturni projekti, kazao je Domagoj Milošević. Posebno je istaknuo i veliki problem odlaska mladih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske kako bi pronašli posao negdje izvan zemlje.

Prvi potpredsjednik Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta Derek Vaughan, govoreći o apsorpciji financijskih sredstava iz fondova Europske unije, istaknuo je važnost dodatnog pojednostavljivanja pristupa fondovima EU-a u proračunskom okviru nakon 2020. kao i daljnjeg jačanja administrativnih kapaciteta. Bilo je riječi i o EU fondovima koji su Hrvatskoj dostupni u financijskom razdoblju 2014.-2020., pri čemu je istaknuto očekivanje kako će se potpisivanjem novih ugovora te zapošljavanjem dodatnih zaposlenika u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije značajno podići razina apsorpcije.

Bilo je riječi i o iskustvima drugih zemalja članica u kontekstu povlačenja financijskih sredstava iz EU fondova, pri čemu je naglašena važnost političke vizije i prioritetnih područja. Sugovornici su suglasni kako treba raditi na boljoj javnoj informiranosti u pogledu prednosti korištenja sredstava iz EU fondova.

U nastavku se razgovaralo o budućim financijskim projekcijama Europske unije kao i o financijskim posljedicama koje će proizvesti povlačenje Ujedinjenog Kraljevstava iz Europske unije te o mobilnosti radne snage i mogućnostima za zapošljavanje mladih.

Author: Služba za medije