U Hrvatskom saboru obilježen Međunarodni dan nenasilja

Zagreb - U organizaciji Hrvatsko-indijske međuparlamentarne skupine prijateljstva, kojoj je na čelu zastupnica Marija Lugarić, održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija. 

Program su otvorili predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i veleposlanik Republike Indije u RH Predeep Singh. Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uvodno je čestitao nacionalni praznik Indije, podsjetivši na rezoluciju Opće skupštine UN-a koja je 2. listopada proglasila Međunarodnim danom nenasilja. Govoreći o naslijeđu Mahatme Gandhija, predsjednik Bebić istaknuo je kako je ideja političkog nenasilja neraskidivo povezana s Gandhijem. On je građanski neposluh i nenasilni otpor prvi uveo kao sveobuhvatnu doktrinu političke borbe protiv nepravde i iskorjenjivanja pohlepe u političkim, ali i međuljudskim odnosima, rekao je. 

Veleposlanik Republike Indije Predeep Singh zahvalio je Hrvatskom saboru na organizaciji ovog događaja. Govoreći o filozofiji nenasilja zaključio je da su Gandhijevi ideali odjeknuli širom svijeta i postali simbolom otpora obespravljenih. Ističući osnovne postulate Gandhijeve borbe – istinu, nenasilje i spremnost za žrtvovanje – veleposlanik Singh upoznao je nazočne s principima njegove filozofije koji su itekako primjenjivi u suvremenom svijetu.

Predavanja na temu Mahatme Gandhija i nenasilnog rješavanja sukoba održali su Boško Picula i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Udruga "Lotos" organizirala je kulturni dio programa koji je obuhvatio prikazivanje kratkometražnog dokumentarnog filma o Mahatmi Gandhiju te izvedbu tradicionalnog indijskog plesa.

Author: Služba za odnose s javnošću