Domagoj Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Novog Zelanda Patrickom Johnom Ratom

Zagreb - Član Hrvatsko-novozelandske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković primio je veleposlanika Novog Zelanda u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Italiji Patricka Johna Ratu.

Zastupnik Hajduković uvodno je ispričao voditelja Skupine Hrvoja Zekanovića zbog nemogućnosti prisustvovanja sastanku te predložio susret veleposlanika i voditelja te članova Skupine najesen, nakon ustavne stanke u zasjedanju Hrvatskoga sabora. Veleposlanik Rata kazao je kako je na raspolaganju zastupnicima Hrvatskoga sabora u osnaživanju suradnje s parlamentom Novog Zelanda te pozdravio prilično učestale bilateralne posjete na svim razinama, unatoč velikoj geografskoj udaljenosti. Sugovornici su iskazali zadovoljstvo skorašnjim posjetom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Novom Zelandu planiranim za kolovoz 2017., zaključivši kako će taj posjet značajno ojačati ionako visoku razinu suradnje i partnerstva dviju država.

Hajduković je izrazio nadu u jačanje gospodarske suradnje u kojoj veliku ulogu može imati brojna i utjecajna hrvatska iseljenička zajednica. Pozdravio je osnivanje Novozelandsko-hrvatskog poslovnog vijeća kojim će se ubrzati proces ulaganja novozelandskih tvrtki u Hrvatsku. – Hrvatska nije veliko trgovinsko tržište, ali može pružiti značajan logistički potencijal u trgovinskoj razmjeni između Novog Zelanda i EU-a putem svojih morskih luka Rijeke, Pule, Splita i Ploča, rekao je, te dodao kako podržava sklapanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Novog Zelanda i Europske unije.

Veleposlanik Rata istaknuo je kako je posebno ponosan na činjenicu da je brojna hrvatska zajednica na Novom Zelandu među utemeljiteljima vinske i ribarske industrije te kako je i iz toga razloga potrebno ojačati gospodarske spone dviju zemalja. Hajduković se složio s veleposlanikom te predložio održavanje sastanka veleposlanika sa saborskim odborima nadležnim za gospodarstvo i vanjsku politiku.

Author: Odbor za međuparlamentarnu suradnju