Zastupnici se susreli s ministrima Repentinom i Linkom

Zagreb - Članovi Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i zastupnici Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu primili su ministra europskih poslova Francuske Thierryja Repentina te državnog ministra i povjerenika za njemačko-hrvatsku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michaela Linka.

Član Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković uvodno je izrazio zadovoljstvo zajedničkim političkim sastankom dvaju ministara. - Suradnja Francuske i Njemačke bila je važna od samih početaka "europskog projekta" pa sve do danas. Podrška Njemačke i Francuske bila je važna i za Hrvatsku, posebice u kontekstu metodologije na kojoj se zasnivao pregovarački proces s Europskom unijom, istaknuo je Plenković. Sugovornici su otvorili i temu njemačke ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Državni ministar i povjerenik za njemačko-hrvatsku suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Link podsjetio je da se Njemačka nalazi u „ciljnoj ravnini“ po pitanju ratifikacije hrvatskog Ugovora. U Bundestagu se ratifikacija očekuje ovaj tjedan, a za nekoliko tjedana, sukladno s procedurom, i u Bundesratu, podsjetio je Link. 


Ministar europskih poslova Francuske Thierry Repentin istaknuo je da je Hrvatska uložila mnogo napora tijekom zahtjevna pregovaračkog procesa kako bi ispunila sve zadane obveze i postala punopravna članica Unije 1. srpnja ove godine. - Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ima i simbolično značenje za zemlje regije, što može pridonijeti izgradnji mira i stabilnosti na ovom području, dodao je Repentin. 


Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar potvrdio je da RH podržava zemlje regije na njihovu "europskom putu". Na našu pomoć u prijenosu znanja i iskustva mogu računati, dodao je Mondekar. U nastavku se razgovaralo o temama vezanim uz predstojeće aktivnosti Hrvatske kao punopravne članice Europske unije. Od Republike Hrvatske očekuje se da aktivno sudjeluje u svim važnim političkim odlukama Europske unije, potvrdili su ministri Link i Repentin. Prije svega, Hrvatska će u sljedećem razdoblju odlučivati o članstvu u eurozoni i raditi na ispunjavanju standarda za ulazak u Schengenski prostor, dodali su Link i Repentin. 

Bilo je riječi i o Višegodišnjem financijskom okviru 2014. - 2020. te o mogućnostima za apsorpciju financijskih sredstava iz europskih fondova.
 

Author: Služba za medije